O nechtíkoch je známe, že majú pozitívny vplyv na zdravie, aj na pokožku.
Majú antibakteriálne, protiplesňové a protizápalové vlastnosti, ale dokážu nakopnúť aj imunitný systém.
Vďaka informáciám z lataifas sa v tomto článku dozviete, na čo všetko sa dá nechtík použiť!
V prírodnej medicíne sa nechtík používa vo forme odvarov, tinktúry alebo masti.
Jeho použitie je naozaj všestranné a jeho liečivé vlastnosti môžete využiť napríklad pri týchto zdravotných ťažkostiach…
Choroby tráviaceho traktu –
Štúdie preukázali, že nechtík lekársky obsahuje účinné látky, ktoré zabraňujú bolestivým zažívacím kontrakciám, stimulujú hladké svalstvo tráviaceho traktu, pomáhajú obnovovať sliznice poškodené infekciami a znižujú podráždenosť hrubého čreva.
Vo všetkých týchto prípadoch sa prášok nechtíka lekárskeho odporúča v množstve 1/2 čajovej lyžičky pred a po jedle.
Liečba trvá 12 dní.
Môžete piť aj čaj v množstve 2 – 4 šálky denne.
Žalúdočné vredy a gastritída – Nechtík pomáha liečiť ochrannú vrstvu žalúdka poškodenú chorobou.
Môže zmierniť zápal žalúdka a pomáha pri žalúdočných vredoch, ak dodržiavate 8-týždňovú liečbu a pijete 4 šálky čaju denne.
Okrem zmiernenia bolesti pomáha obnovovať črevné steny poranené bakteriálnou infekciou a črevnou flórou a zároveň reguluje črevný priechod.
Dyspepsia – Vďaka protizápalovým účinkom na žlčník pomáha nechtík regulovať a vylučovať žlč do dvanástnika.
Treba dodržiavať 3 týždňovú kúru nechtíkovou tinktúrou v množstve 1 čajová lyžička 3-krát denne asi 20 minút pred jedlom.
Rany, pomliaždeniny, chirurgické rezy – Aby ste zabránili infekcii kože, umyte si ju tinktúrou z nechtíka lekárskeho a potom pre ešte rýchlejšie hojenie aplikujte nechtíkovú masť.
Čaj z nechtíka
Nálev sa pripravuje z lyžičky sušeného nechtíka lekárskeho, obareného 250 ml vriacej vody.
Pite po malých dúškoch.
Prášok z nechtíka
Pripravuje sa zo sušených kvetov, ktoré treba jemne rozomlieť v elektrickom mlynčeku na kávu.
Skladujte v tesne uzavretých nádobách a pre maximálnu účinnosť by sa mal prášok pripravovať len na niekoľko dní, aby bol vždy čerstvý.
Tinktúra
Na tinktúru potrebujete čerstvé kvety (vrátane listnatých výhonkov a pukov).
Umyjú sa pod tečúcou vodou, nechajú sa vysušiť a potom sa nasekajú nadrobno ako zelenina.
Vložte ich do sklenenej nádoby a pridajte ošúpaný citrón, nakrájaný na plátky.
Prilejte trochu vody a premiešajte drevenou vareškou.
Nechajte stáť asi 1 – 2 hodiny, potom zalejte alkoholom, najlepšie vodkou.
Nechajte macerovať po dobu 10 dní, potom ho preceďte a uchovávajte v tmavých fľašiach na chladnom mieste.
Nechtíková masť
Do hrnca si vložte 250 g bravčovej masti, pridajte 50 g včelieho vosku, 1 lyžicu medu a 2 hrste nadrobno nasekaných čerstvých kvetov nechtíka lekárskeho.
Za stáleho miešania povarte, potom odstavte z ohňa a nechajte stáť do druhého dňa.
Nasledujúci deň zmes zohrejte a preceďte do sklenených nádob.