Keby ste sa babičky pýtali, čo pestovať v záhrade, poradila by vám ligurček: Čo dokáže toto korenie je priam zázračné!

Ligurček alebo babičkino tajné korenie. Táto bylinka patrí do rodiny odolných bylín a korenín, ktoré sa pestujú jednoducho, s minimálnou starostlivosťou a ich využitie je skutočne všestranné.

Ligurček je známy aj ako rastlina mnohých chutí s nezameniteľnou vôňou. Na začiatku chutí sladkasto a ku koncu získava horkasté tóny. Práve preto ju naše babičky mali stále poruke a príprava obľúbených pokrmov sa bez neho nemohla zaobísť. Jednoducho ním môžete nahradiť napríklad polievkové korenie z obchodu. To však ani zďaleka nie je všetko!

Ligurček pre zdravie

Nejde len o koreninu, ktorá dochutí vaše pokrmy, ale aj o veľmi užitočnú rastlinku pre naše zdravie. Má priaznivé účinky na močové cesty – pomáha pri bolestivých zápaloch, je močopudný. Okrem toho podporuje tvorbu taviacich enzýmov, čím uľahčuje trávenie a zrýchľuje metabolizmus. Silná chuť a výrazná vôňa pôsobia aj proti nadúvaniu a plynatosti.

Ligurček dokáže chrániť telo pred zápalmi, ktoré spôsobujú ochorenia kĺbov. Okrem priaznivých účinkov na močové cesty je vynikajúcim pomocníkom aj pri zväčšenej prostate.Jeho aróma pôsobí uvoľňujúci na napätú a stresom zmietanú psychiku. Pripravovali sa z neho rôzne aromatické odvary, obklady a dokonca sa pridával aj do kúpeľa. Tiež zlepšuje krvný obeh, pomáha pri reume a žlčníkových komplikáciách.

10 blahodárnych účinkov ligurčeka na vaše telo a zdravie:

  • Podporuje trávenie, ak chudnete, ide o toho najlepšieho pomocníka,
  • Urýchľuje metabolizmus,
  • Podporuje vylučovanie žlče – výborná prevencia ochorení žlčníka,
  • Odstraňuje plynatosť a nafukovanie,
  • Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, čistí krv aj cievy,
  • Močopudné účinky – je výborný pre ľudí, ktorí trpia častými zápalmi močového mechúra, obličiek a vylučovacej sústavy,
  • Odstraňuje nadbytočnú vodu z organizmu, ak veľa solíte, ligurček vám vyčistí telo od nadbytočného sodíka,
  • Prečisťuje dýchacie cesty – zbavuje hlienu a uľahčuje dýchanie,
  • Výluhom z ligurčeka môžete úspešne liečiť ochorenia kĺbov, akými je reuma, artróza alebo dna. Môžete vyvariť všetky časti rastliny, najvýraznejší účinok má však koreň. Čaj z koreňa ligurčeka niekoľkokrát denne dokáže účinne zmierniť veľa zdravotných ťažkostí.
  • Výborný počas chrípky – ligurček je nielen skvelou prevenciu, ale pomôže vám aj rýchlejšie sa opäť vyzdravieť.

Ligurček v domácnosti

...

Babičky používali ligurček nielen do omáčok, polievok alebo k mäsku. Jeho lístky – sušené alebo čerstvé sa ukladali do skríň a potravinových komôr, kde pôsobili ako odpudzovač škodcov.

Využite všetky časti

Korene ligurčeka môžete usušiť, pomlieť a použiť ako korenie do jedál. Listy a stonky môžete pridávať do vývarov, šalátov a omáčok. Mladé listy dávajú jedlám aromatickú vôňu zeleru. Listy môžete sušiť a vyrábať z nich rôzne domáce korenia, ochutené soli alebo domáce náhrady vegety. Listy môžete zbierať počas celej sezóny. Koreň ligurčeka zbierame až v treťom rokom po lete. Koreň usušíme a zomelieme na korenie.

Ako ho pestovať?

Do jednej domácnosti ho vôbec netreba veľa, stačí vám 1-2 rastliny, ktoré sa veľmi rýchlo rozrastajú.

V marci, najneskôr v apríli je ideálny čas na vysievanie ligurčeka u vás v záhrade. Semienka na priamu sejbu nájdete v každom záhradkárstve alebo supermarkete. Druhou možnosťou je rozmnožovanie z odrezkov (odrezky jednoducho zapichnete do pôdy a necháte zakoreniť). Prípadne, si môžete kúpiť priesady a tie vysadiť v záhrade – to je zároveň najjednoduchšia možnosť.

Ligurček je veľmi odolný a preto nemá problém prezimovať v záhrade. Vyhovuje mu stanovisko v polotieni a dostatkom vlahy – na tú nezabúdajte najmä počas horúcich letných dní.

Domáca vegeta

Potrebujeme:

1 kg mrkvy

1 kg petržlenu

500 g cibule

400 g zeleru

1 zelenú papriku

2 červené papriky

1-2 ks. póru

Sušenú petržlenovú vňať (hrsť)

Sušenú zelerovú vňať (hrsť)

Dve hrste sušeného ligurčeka – moja obľúbená prísada

Postup:

Všetky druhy zeleniny umyjeme a očistíme. Necháme poriadne uschnúť.

Zeleninu nastrúhame na strúhadle, alebo nakrájame nadrobno a potom navrstvíme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Na plech ukladáme vždy len tenkú vrstvu zeleniny, aby sa dostatočne usušila.

Vložíme do vyhriatej rúry a necháme pri teplote 50-70 stupňov sušiť v pootvorenej rúre, kým sa zelenina dostatočne nevysuší. Nezabúdajme na pravidelné miešanie, aby sme predišli prípadnému spáleniu alebo pripáleninu zeleniny.

Ligurčeková nátierka

Potrebujeme:

2 PL ligurček

250 g tvaroh

2 kocky mäkký syr

150 g kyslá smotana

40 g mleté mandle

podľa chuti soľ trochu biele korenie

Postup:

Z tvarohu, syra a smotany vymiešame hladký krém. Pridáme doň najemno pokrájané lístky ligurčeka a podľa chuti aj nastrúhané mandle. Podávame schladené s pečivom.

Korenistá soľ

Potrebujeme:

  • 60 g jemnej kuchynskej soli
  • 5 g mletého koreňa ligurčeka
  • 5 g mletého semena ligurčeka
  • 15 g sušenej zelerovej vňate
  • 15 g sušenej petržlenovej vňate
  • 5 g mletého kôprového semena
  • 3 g drveného majoránu

Postup:

Jednotlivé pomleté zložky koreninovej zmesi zmiešajte a uchovávajte v dobre uzavretých sklených koreničkách. Zmes môžete použiť na dochutenie polievok, mäsa a slaných jedál.

Čaj na odvodnenie organizmu

Ingrediencie:

  • koreň ligurčeka
  • koreň ihlice tŕnistej
  • bobule borievky
  • prietržník
  • praslička

Postup:

Čajovú zmes pripravte z rovnakých dielov všetkých prísad. Dve polievkové lyžice zmesi zalejte 0,5 l vody a varte minútu až dve. Odvar nechajte 5 až 10 minút odstáť a preceďte. Popíjajte ho niekoľkokrát denne.

Pesto s ligurčekom

Potrebujeme:

Ligurček

olej

cesnak

Žihľava

Postup:

Všetko rozmixujeme a uchovávame v uzatvárateľných pohároch v sklade.

Polievkové korenie s ligurčekom

Potrebujeme:

Ligurček aj so stonkami (použijeme toľko ligurčeka, koľko korenia chceme robiť, u mňa platí, že čím viac, tým lepšie)

400 ml vody

1 lyžičku soli

1 lyžičku čerstvej majoránky (ak nie ej tak aj sušenej)

2 lyžice slnečnicového oleja (alebo podľa potreby)

Postup:

Ligurček poriadne osprchujeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Dáme do hrnca, pridáme vodu a varíme 15 minút. Zmes scedíme cez biele plátno, poriadne vyžmýkame

Do tekutej zmesi pridáme soľ, 2 lyžice oleja a majoránku a varíme tak dlho, až výluh zredukujeme na polovicu. Nalejeme do pohárov a obrátime hore dnom.

Vzniknutý koncentrát môžeme pridávať do polievok a podľa chuti aj do do omáčok.

Chlieb s ligurčekom

Potrebujeme:

  • 1 kocku čerstvého droždia
  • pol lyžičky cukru
  • 425 ml vody
  • 2 lyžičky soli
  • 350 g hrubej múky
  • 350 g hladkej múky
  • lyžica oleja
  • stredne veľká cibuľa
  • lyžica ligurčeka

Postup:

Z droždia, vody a cukru pripravte kvások. Po vykysnutí ho zmiešajte s múkou, soľou, olejom a nastrúhanou cibuľou. Vypracujte vláčne cesto a nechajte ho kysnúť. Po vykysnutí z neho vyformujte rožky alebo bochníky, položte na vymastený plech a posypte najemno nakrájaným ligurčekom. Nechajte ešte 20 minút kysnúť a pečte 10 minút pri teplote 230 oC, potom chlieb dopečte pri teplote 200 oC.