Ligurček alebo babičkino tajné korenie. Táto bylinka patrí do rodiny odolných bylín a korenín, ktoré sa pestujú jednoducho, s minimálnou starostlivosťou a ich využitie je skutočne všestranné.
Ligurček je známy aj ako rastlina mnohých chutí s nezameniteľnou vôňou. Na začiatku chutí sladkasto a ku koncu získava horkasté tóny. Práve preto ju naše babičky mali stále poruke a príprava obľúbených pokrmov sa bez neho nemohla zaobísť. Jednoducho ním môžete nahradiť napríklad polievkové korenie z obchodu. To však ani zďaleka nie je všetko!
Ligurček pre zdravie
Nejde len o koreninu, ktorá dochutí vaše pokrmy, ale aj o veľmi užitočnú rastlinku pre naše zdravie. Má priaznivé účinky na močové cesty – pomáha pri bolestivých zápaloch, je močopudný. Okrem toho podporuje tvorbu taviacich enzýmov, čím uľahčuje trávenie a zrýchľuje metabolizmus. Silná chuť a výrazná vôňa pôsobia aj proti nadúvaniu a plynatosti.
Ligurček dokáže chrániť telo pred zápalmi, ktoré spôsobujú ochorenia kĺbov. Okrem priaznivých účinkov na močové cesty je vynikajúcim pomocníkom aj pri zväčšenej prostate.Jeho aróma pôsobí uvoľňujúci na napätú a stresom zmietanú psychiku. Pripravovali sa z neho rôzne aromatické odvary, obklady a dokonca sa pridával aj do kúpeľa. Tiež zlepšuje krvný obeh, pomáha pri reume a žlčníkových komplikáciách.
10 blahodárnych účinkov ligurčeka na vaše telo a zdravie:
- Podporuje trávenie, ak chudnete, ide o toho najlepšieho pomocníka,
- Urýchľuje metabolizmus,
- Podporuje vylučovanie žlče – výborná prevencia ochorení žlčníka,
- Odstraňuje plynatosť a nafukovanie,
- Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, čistí krv aj cievy,
- Močopudné účinky – je výborný pre ľudí, ktorí trpia častými zápalmi močového mechúra, obličiek a vylučovacej sústavy,
- Odstraňuje nadbytočnú vodu z organizmu, ak veľa solíte, ligurček vám vyčistí telo od nadbytočného sodíka,
- Prečisťuje dýchacie cesty – zbavuje hlienu a uľahčuje dýchanie,
- Výluhom z ligurčeka môžete úspešne liečiť ochorenia kĺbov, akými je reuma, artróza alebo dna. Môžete vyvariť všetky časti rastliny, najvýraznejší účinok má však koreň. Čaj z koreňa ligurčeka niekoľkokrát denne dokáže účinne zmierniť veľa zdravotných ťažkostí.
- Výborný počas chrípky – ligurček je nielen skvelou prevenciu, ale pomôže vám aj rýchlejšie sa opäť vyzdravieť.
Ligurček v domácnosti
Babičky používali ligurček nielen do omáčok, polievok alebo k mäsku. Jeho lístky – sušené alebo čerstvé sa ukladali do skríň a potravinových komôr, kde pôsobili ako odpudzovač škodcov.
Využite všetky časti
Korene ligurčeka môžete usušiť, pomlieť a použiť ako korenie do jedál. Listy a stonky môžete pridávať do vývarov, šalátov a omáčok. Mladé listy dávajú jedlám aromatickú vôňu zeleru. Listy môžete sušiť a vyrábať z nich rôzne domáce korenia, ochutené soli alebo domáce náhrady vegety. Listy môžete zbierať počas celej sezóny. Koreň ligurčeka zbierame až v treťom rokom po lete. Koreň usušíme a zomelieme na korenie.
Ako ho pestovať?
Do jednej domácnosti ho vôbec netreba veľa, stačí vám 1-2 rastliny, ktoré sa veľmi rýchlo rozrastajú.
V marci, najneskôr v apríli je ideálny čas na vysievanie ligurčeka u vás v záhrade. Semienka na priamu sejbu nájdete v každom záhradkárstve alebo supermarkete. Druhou možnosťou je rozmnožovanie z odrezkov (odrezky jednoducho zapichnete do pôdy a necháte zakoreniť). Prípadne, si môžete kúpiť priesady a tie vysadiť v záhrade – to je zároveň najjednoduchšia možnosť.
Ligurček je veľmi odolný a preto nemá problém prezimovať v záhrade. Vyhovuje mu stanovisko v polotieni a dostatkom vlahy – na tú nezabúdajte najmä počas horúcich letných dní.
Domáca vegeta
Potrebujeme:
1 kg mrkvy
1 kg petržlenu
500 g cibule
400 g zeleru
1 zelenú papriku
2 červené papriky
1-2 ks. póru
Sušenú petržlenovú vňať (hrsť)
Sušenú zelerovú vňať (hrsť)
Dve hrste sušeného ligurčeka – moja obľúbená prísada
Postup:
Všetky druhy zeleniny umyjeme a očistíme. Necháme poriadne uschnúť.
Zeleninu nastrúhame na strúhadle, alebo nakrájame nadrobno a potom navrstvíme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Na plech ukladáme vždy len tenkú vrstvu zeleniny, aby sa dostatočne usušila.
Vložíme do vyhriatej rúry a necháme pri teplote 50-70 stupňov sušiť v pootvorenej rúre, kým sa zelenina dostatočne nevysuší. Nezabúdajme na pravidelné miešanie, aby sme predišli prípadnému spáleniu alebo pripáleninu zeleniny.
Ligurčeková nátierka
Potrebujeme:
2 PL ligurček
250 g tvaroh
2 kocky mäkký syr
150 g kyslá smotana
40 g mleté mandle
podľa chuti soľ trochu biele korenie
Postup:
Z tvarohu, syra a smotany vymiešame hladký krém. Pridáme doň najemno pokrájané lístky ligurčeka a podľa chuti aj nastrúhané mandle. Podávame schladené s pečivom.
Korenistá soľ
Potrebujeme:
- 60 g jemnej kuchynskej soli
- 5 g mletého koreňa ligurčeka
- 5 g mletého semena ligurčeka
- 15 g sušenej zelerovej vňate
- 15 g sušenej petržlenovej vňate
- 5 g mletého kôprového semena
- 3 g drveného majoránu
Postup:
Jednotlivé pomleté zložky koreninovej zmesi zmiešajte a uchovávajte v dobre uzavretých sklených koreničkách. Zmes môžete použiť na dochutenie polievok, mäsa a slaných jedál.
Čaj na odvodnenie organizmu
Ingrediencie:
- koreň ligurčeka
- koreň ihlice tŕnistej
- bobule borievky
- prietržník
- praslička
Postup:
Čajovú zmes pripravte z rovnakých dielov všetkých prísad. Dve polievkové lyžice zmesi zalejte 0,5 l vody a varte minútu až dve. Odvar nechajte 5 až 10 minút odstáť a preceďte. Popíjajte ho niekoľkokrát denne.
Pesto s ligurčekom
Potrebujeme:
Ligurček
olej
cesnak
Žihľava
Postup:
Všetko rozmixujeme a uchovávame v uzatvárateľných pohároch v sklade.
Polievkové korenie s ligurčekom
Potrebujeme:
Ligurček aj so stonkami (použijeme toľko ligurčeka, koľko korenia chceme robiť, u mňa platí, že čím viac, tým lepšie)
400 ml vody
1 lyžičku soli
1 lyžičku čerstvej majoránky (ak nie ej tak aj sušenej)
2 lyžice slnečnicového oleja (alebo podľa potreby)
Postup:
Ligurček poriadne osprchujeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Dáme do hrnca, pridáme vodu a varíme 15 minút. Zmes scedíme cez biele plátno, poriadne vyžmýkame
Do tekutej zmesi pridáme soľ, 2 lyžice oleja a majoránku a varíme tak dlho, až výluh zredukujeme na polovicu. Nalejeme do pohárov a obrátime hore dnom.
Vzniknutý koncentrát môžeme pridávať do polievok a podľa chuti aj do do omáčok.
Chlieb s ligurčekom
Potrebujeme:
- 1 kocku čerstvého droždia
- pol lyžičky cukru
- 425 ml vody
- 2 lyžičky soli
- 350 g hrubej múky
- 350 g hladkej múky
- lyžica oleja
- stredne veľká cibuľa
- lyžica ligurčeka
Postup:
Z droždia, vody a cukru pripravte kvások. Po vykysnutí ho zmiešajte s múkou, soľou, olejom a nastrúhanou cibuľou. Vypracujte vláčne cesto a nechajte ho kysnúť. Po vykysnutí z neho vyformujte rožky alebo bochníky, položte na vymastený plech a posypte najemno nakrájaným ligurčekom. Nechajte ešte 20 minút kysnúť a pečte 10 minút pri teplote 230 oC, potom chlieb dopečte pri teplote 200 oC.