Šípky sú hotový malý zázrak: Majú 3-krát väčší protizápalový účinok ako Paracetamol a okrem iného pomôžu zmierniť aj príznaky artritídy!

749

Je známe, že šípky sú jedným z najlepších zdrojov vitamínu C a ďalších antioxidantov s protizápalovými vlastnosťami. Obsahujú tiež vysokú dávku horčíka. Ako uvádza stránka lataifas, protizápalový a antiartritický účinok šípok sa pripisuje hlavne galaktolipidovým látkam. Galaktolipidy sú hlavnými typmi tukov v bunkových membránach.

Štúdie preukázali, že extrakt zo šípok zmierňuje zápal kĺbov a predchádza ich poškodeniu.

Zároveň znižuje produkciu enzýmov, ktoré štiepia chrupavku. Podľa recenzie publikovanej v akademickom časopise Australian Family Physician z roku 2012 preukázal šípkový prášok klinické výhody pri osteoartritíde, reumatoidnej artritíde a zápalových ochoreniach čriev. Šípkový prášok zmierňuje bolesti kĺbov bez vedľajších účinkov. Autori analyzovali tri kontrolné štúdie zahŕňajúce 287 pacientov.

V porovnaní s aspirínom bol šípkový prášok účinnejší pri znižovaní bolesti bez toho, aby spôsoboval vedľajšie účinky, ako sú vredy alebo problémy so zrážaním krvi. Šípkové práškové doplnky boli úspešne testované na ľuďoch s artrózou kolena, bedra, rúk, ramien a krku.

Zmiernili bolesť po 3 mesiacoch liečby. V štúdiách na ľuďoch s reumatoidnou artritídou 5 g šípkového prášku denne počas 6 mesiacov významne zlepšilo schopnosť cvičenia, fyzické funkcie a kvalitu života v porovnaní so skupinou s placebom.

Protizápalové účinky šípok by mohli využiť aj ľudia s dlhodobými bolesťami chrbta. Šípky sú výborné aj pre posilnenie imunity, aj na prevenciu a liečbu prechladnutia.

Už jeden nápoj zo šípkového prášku (zo 40 g ) pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, znižuje krvný tlak, riziko kardiovaskulárnych chorôb, chráni pred starnutím pokožky, pomáha predchádzať chronickým, aj degeneratívnym chorobám a je účinný aj pri obezite. Tieto výhody sa pripisujú ich silným antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam.

Dávkovanie:

Odporúčaná denná dávka je 2 – 2,5 g šípkového prášku. Pridá sa do 150 ml vriacej vody a vypije sa ako čaj. V niektorých štúdiách bol prášok zmiešaný s jablkovým džúsom. Môžete ho tiež pridať do jogurtu, medu alebo iných jedál.

Prajeme veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár