zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Antivírusová superpotravina: Chren nie je len štipľavou pochúťkou, ale skrýva sa v ňom aj liečivá sila!

Chren sa vo väčšine domácností konzumuje ako pochúťka k šunke, či údenému mäsu. Vedeli ste však, že chren má aj úžasnú liečivú silu? Podľa portálu sobors by sme mali chren konzumovať oveľa častejšie, pretože je to dávka zdravia pre náš organizmus.

Aby mal chren pozitívne účinky na naše zdravie, treba ho konzumovať čerstvý resp. čerstvo nastrúhaný. Jeho aróma je však veľmi agresívna a nepríjemná, takže dráždi sliznicu a spôsobuje slzenie, výtok z nosa a sťažené dýchanie.

Na druhej strane, jeho štipľavosť už pri vdýchnutí lieči, pretože čistí dýchacie cesty a pretrháva priľnuté sekréty.

Čo je chren?

Chren je trvácna rastlina, ktorá má biele korene s hnedkastou šupou.

Tie vydržia aj najväčší chlad. Chren sa spočiatku pestoval ako bylina a jeho vlastnosti možno aj charakterizovať, ako bylinu. Jeho veľmi silná aróma je spôsobená éterickými olejmi, ktoré sú v ňom obsiahnuté.

Na čo je chren dobrý?

 

Chren je bohatý na vitamín C, takže je veľmi prospešný napríklad pri chrípke. Má tiež priaznivý účinok na naše zdravie prostredníctvom antibakteriálnych a antivírusových účinkov. Je tiež bohatý na vápnik, horčík, sodík a draslík. Aj keby sme ho konzumovali denne v malých množstvách, pokrylo by to dennú potrebu vitamínov.

Jednou z jeho hlavných aktívnych zložiek je horčicový olej, ktorý zvyšuje prekrvenie slizníc. Ak kašleme alebo prechladneme, bolí nás hrdlo, stojí za to zmiešať čerstvo nastrúhaný chren s medom a skonzumovať.

Po nastrúhaní si udrží chren liečivý účinok pol dňa.

V chrípkovom období sa okrem chrenu oplatí konzumovať viac zeleniny a ovocia, ktoré tiež dobre vplýva na náš imunitný systém.

Okrem toho, že je v chrene veľa vitamínov, odporúčajú ho aj dietológovia, pretože má veľmi nízky obsah sacharidov a vysoký obsah vlákniny.

Všetky liečivé účinky chrenu

  • Silne podporuje obranyschopnosť
  • Antiseptické – protizápalové účinky
  • Antibiotické účinky
  • Prečisťuje krv
  • Ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi
  • Prevencia pred vznikom rakoviny
  • Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
  • Znižuje vysoký cholesterol z krvi
  • Zvyšuje krvný tlak
  • Udržiava pevné a čisté cievy
  • Čistí dýchací systém od hlienov
  • Močopudné účinky – odvodňuje nadbytočnú vodu
  • Prečisťuje obličky a močové cesty
  • Lieči zápaly v močových cestách a obličkách
  • Zlepšuje trávenie
  • Odstraňuje plynatosť
  • Podporuje vyprázdňovanie
  • Podporuje rýchlosť metabolizmu – chudnutie
  • Urýchľuje pálenie podkožného tuku a tuku v potrave
  • Odstraňuje migrénové stavy – bolesti hlavy
  • Dodáva telu energiu
  • Zvyšuje pozornosť a pamäť

Ako konzumovať chren pre zdravie?

Chren sa môže konzumovať rôznymi spôsobmi. Ako vynikajúca obloha a čerstvo nastrúhaný, ale tiež ako chrenová omáčka napríklad k mäsu. Používa sa aj do nálevu (napríklad k repe, či paprike).

Mladé listy chrenu je vhodné pripraviť ako šalát.

Keď už máme chren nastrúhaný, polejeme ho trochou citrónovej šťavy, aby nezhnedol. Potom ho môžeme dochutiť octom, cukrom alebo dokonca majonézou.

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie