plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zázračná moc bazového kvetu: Týchto 12 účinkov pocítite, ak si z nej urobíte liečivú letnú limonádu – perfektná na osvieženie!

Voňavé bazové kvety sú garanciou blížiaceho sa leta. Podobne ako žihľava alebo púpava, i táto rastlina je však napriek svojej veľkej výživovej hodnote opomínaná. Je všade: lemuje cesty, nájdeme ju v lesíkoch aj za plotom, no do kuchyne sa prebojuje len málokedy. Rozhodne tam však patrí!

BAZA A ZDRAVIE

Bazový kvet by sme do svojho jedálnička a predovšetkým do nápojového lístka mali zaradiť preto, že obsahuje vitamíny B a C, flavonoidy, organické kyseliny a triesloviny, ktoré posilňujú imunitný systém, majú protizápalové a antimikrobiálne účinky, zvyšujú absorpciu vitamínu C, znižujú hladinu cholesterolu a riziko vzniku nádorov.

Účinky na zdravie:

  • Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi
  • Antivírusové, antibakteriálne účinky
  • Antiseptické a detoxikačné účinky
  • Mierne antibiotické účinky
  • Podporuje potenie (chrípka…)
  • Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt
  • Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu
  • Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha
  • Udržiava zdravé dýchacie cesty
  • Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny
  • Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde

Bazová limonáda pre zdravie a na letné osvieženie

Bazová limonáda je veľmi dobrý prostriedok na detoxikáciu organizmu.  Bazový sirup takéto účinky nemá, lebo sa varil a účinné látky sa tak podstatne oslabili. Pripravte si túto limonádu aj vy a budete mať fantastické letné osvieženie, ktoré je navyše aj zdravé!

Potrebujeme:

3 litre prevarenej vody (vychladenenj)

2 limetky (citróny)

15 lyžíc cukru (množstvo cukru záleží na vašej chuti)

1/2 čajovej lyžičky sušených kvasníc

20 kvetov bazy (ale môžete pochopiteľne dať aj viac)

Postup:

Prevarte vodu a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Vo veľkej nádobe (ideálna je veľká poháre) rozpustite vo vode cukor, kvasnice a pridajte na kolieska nakrájané umyté limetky a čisté bazové kvety. Niekto je obmýva, ja tak nerobila, aby som neopláchla peľ – starostlivo oberte chrobáčiky.

Takto naloženú limonádu nechajte v zakrytom pohári pri izbovej teplote 24 hodín.

Potom ju preceďte cez sitko, alebo gázu a nechajte vychladiť. Pite počas dňa. Limonáda je vďaka kvasniciam perlivá a veľmi chutná! :-)

Linomáda bez kvasníc

Potrebujeme:

cca 8 ks kvety bazové

1 ks citrón bio

1 ks pomaranč bio

2 PL med

cca 3 litre voda

Môže, ale nemusí byť: 1 hrsť medovka, mäta, príp. iné bylinky

Postup:

Odstrihneme si približne 8 väčších kvetov. Kvety zbavíme hrubších stoniek a bez oplachovania vložíme do 3,5-litrového pohára.

Môžeme (ale nemusíme) pridať za hrsť mladých výhonkov medovky, prípadne mäty alebo iných vhodných byliniek podľa vlastnej chuti. Citrón a pomaranč dôkladne umyjeme, nakrájame na plátky a pridáme k baze.

Do pohára pridáme aj dve polievkové lyžice medu.

Pohár doplníme vodou, ideálne pramenitou alebo aspoň filtrovanou. Prikryjeme niečím priedušným, aby obsah mohol dýchať, postavíme na slnečné miesto a necháme celý deň nabíjať slniečkom (príp. postavíme na okno na 24 hodín). Poznámka: Na plnom slnku stačí aj 6 – 8 hodín, nič netreba preháňať.

Po vylúhovaní prelejeme cez sitko, masu môžeme zľahka vyžmýkať.

A potom si už plnými dúškami vychutnáme tento lahodný a zdravý nápoj.

Najlepšie recepty na dnes