Nebesky chutný levanduľový sirup podľa pani Zuzany!

121

Levanduľa práve v týchto dňoch zdobí naše záhrady a určite ste už mnohí začali so zberom jej kvetov. Poradíme vám, ako si z nich pripraviť vynikajúci sirup bez varenia.

Autorka receptu Zuzana Mikusova

Známe účinky levandule na zdravie:

  • Pomáha pri vysokom krvnom tlaku,
  • Bojuje proti zápalom,
  • Antobakeriálne vlastnosti – výborná na dezinfekciu,
  • Blahodárne pôsobí na pokožku – lieči ekzémy a kožné potiaže,
  • Proti nadúvaniu je lepšia ako tabletky,
  • Účinkuje proti plesni,
  • Bojuje proti nespavosti,
  • Povzbudzuje, zbavuje stresu a úzkosti,
  • Pozitívne vplýva na koncentráciu,
  • Ničí pleseň, lieči hnisavé rany a pľuzgiere,
  • Má na dýchacie cesty podobný uvoľňujúci účinok ako spreje do nosa.
  • Urýchľuje hojenie popálenín,
  • Levanduľová silica sa v nezriedenej forme používa ako liek proti silnej bolesti hlavy – stačí, ak si ňou pretriete spánky a bolestivé miesta,
  • Pomáha proti svalovým kŕčom,
  • Teplá zmes levanduľového esenciálneho oleja a olivového oleja dokáže vyriešiť problém s lupinami aj všami,
  • Sušená levanduľa bojuje proti nafukovaniu a prispieva k správnej funkcii čriev.
  • Pomoc pri bolesti a zápaloch hrdla.
  • Proti svalovej bolesti a svalovým kŕčom.
  • Na potieranie kĺbov a boľavých kostí – napríklad po zlomeninách.
  • Na zmiernenie bolesti karpálneho tunela,
  • Pri dne, reume a zápale nervov.

 

Sirup podľa pani Zuzky

Vedeli ste, že vyrobiť levadnduľový sirup je skutočne jednoduché? Stačí len natrhať, zaliať vodou a nechať stáť. A pýtate sa na tajomstvo krásnej fialkovej farby? To je úplne jednoduché, sirup sa nevarí ani nesterilizuje a svoju úlohu zohrajú aj citróny a kyselina citróna. Nezabúdajte, že sirup je určený na skladovanie v chlade. Je vynikajúci do letných limonád, čaju, ale aj do dezertov. Autorkou receptu je pani Zuzana Mikusova.

Potrebujeme:

130 g vetvičiek levandule

1kg cukru

1 malá kyselina citronova

1 citron

1,5 l vody

Postup:

Je to úplne jednoduché. Všetko zalejeme prevarenou horúcou vodou a nechám 2 dni v chladničke lúhovať. Potom iba precedíme cez gázu dáme do fliaš a do chladu a máme hotovo. Sirup je naozaj výborný.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Zdroj titulnej foto: koláž tjn

Témy:


Pridajte svoj komentár