plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ak máte v záhrade veľa levandule, vyskúšajte zázračný levanduľový džem: Stačí 1 lyžička a bolesť brucha je preč!

Ochutnali ste už levanduľový džem alebo levanduľové želé (tak ho voláme my doma)? Jeho príprava je celkom jednoduchá a ak sa vám levanduľa rozbujnela v záhrade, toto je výborný spôsob, ako ju spravovať. Džem je vynikajúci do dezertov a dokonca aj do mäsových marinád, ak máte radi chuť a vôňu tejto rastlinky, výborný je však aj pri zdravotných problémoch.

Levanduľový džem pre zdravie:

Ak máte pocit „ťažoby“ v žalúdku, alebo trpíte nevoľnosťou, migrénou, nespavosťou, alebo pocitom ťažoby po výdatnom obede, dajte si lyžičku tohto džemu. Upokojí žalúdok a uľahčuje trávenie. Navyše, jeho vôňa upokojuje a pomáha sústredeniu. :-)

Džem je však výborný aj pri príznakoch prechladnutia a nádchy. Jeho silná aróma a chuť, dokážu uvoľniť dýchacie cesty a upokojujú aj zapálené hrdlo.

Dokonalé palacinky

Ochutnali ste už levanduľové palacinky, koláčiky, alebo chlieb? Je to výborná, aj keď veľmi netradičná pochúťka, ktorá ulahodí a úžasná je aj ako krásny darček pre vašich milovaných.

Výhody levanduľového džemu:

  • pomáha pri nafukovaní a tráviacich ťažkostiach,
  • odstraňuje migrénu a bolesť hlavy,
  • priaznivo ovplyvňuje funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy,
  • podporuje prirodzené trávenie a tvorbu žlče,
  • prospieva činnosti čriev,
  • upokojuje a pomôže vám lepšie spať – dajte si lyžičku pred spaním,
  • zlepšuje sústredenie,
  • úžasné ochucovadlo do jedál a nápojov.

Ako pripraviť levanduľový džem?

Potrebujeme:

Potrebujeme asi na 6 x 2dl pohárikov, používame hrnček s objemom 230 ml: 3 a pol hrnčeka vody, 2 hrnčeky čerstvých levanduľových kvetov, ½ hrnčeka šťavy z čerstvo vytlačených citrónov a 1 limetky, 1 balenie prírodného pektínu 20 – 25 g, 4 hrnčeky cukru POSTUP Vodu dáme do hrnca, privedieme do varu, zalejeme ňou kvety levandule, necháme odstáť asi 30 minút. Precedíme, pridáme citrónovú šťavu. Pripravíme si pektín a šľahaciu varešku. Za stáleho rýchleho miešania pektín prisýpame do tekutiny tak, aby sa z neho neurobili hrčky. Hrniec preložíme na silný plameň, necháme zovrieť a za stáleho miešania pridáme cukor. Varíme asi 6 minút. Plníme do ešte horúcich, vysterilizovaných pohárov. Zatvoríme a na 10 minút otočíme hore dnom. Ak radšej zaváraniny sterilizujete, môžete 15 minút sterilizovať aj levanduľovú marmeládu.

Najlepšie recepty na dnes