Ochutnali ste už levanduľový džem alebo levanduľové želé (tak ho voláme my doma)? Jeho príprava je celkom jednoduchá a ak sa vám levanduľa rozbujnela v záhrade, toto je výborný spôsob, ako ju spravovať. Džem je vynikajúci do dezertov a dokonca aj do mäsových marinád, ak máte radi chuť a vôňu tejto rastlinky, výborný je však aj pri zdravotných problémoch.
Levanduľový džem pre zdravie:
Ak máte pocit „ťažoby“ v žalúdku, alebo trpíte nevoľnosťou, migrénou, nespavosťou, alebo pocitom ťažoby po výdatnom obede, dajte si lyžičku tohto džemu. Upokojí žalúdok a uľahčuje trávenie. Navyše, jeho vôňa upokojuje a pomáha sústredeniu. :-)
Džem je však výborný aj pri príznakoch prechladnutia a nádchy. Jeho silná aróma a chuť, dokážu uvoľniť dýchacie cesty a upokojujú aj zapálené hrdlo.
Dokonalé palacinky
Ochutnali ste už levanduľové palacinky, koláčiky, alebo chlieb? Je to výborná, aj keď veľmi netradičná pochúťka, ktorá ulahodí a úžasná je aj ako krásny darček pre vašich milovaných.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Výhody levanduľového džemu:
- pomáha pri nafukovaní a tráviacich ťažkostiach,
- odstraňuje migrénu a bolesť hlavy,
- priaznivo ovplyvňuje funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy,
- podporuje prirodzené trávenie a tvorbu žlče,
- prospieva činnosti čriev,
- upokojuje a pomôže vám lepšie spať – dajte si lyžičku pred spaním,
- zlepšuje sústredenie,
- úžasné ochucovadlo do jedál a nápojov.
Ako pripraviť levanduľový džem?
Potrebujeme:
3 a ½ šálky vody (1 šálka 230 ml)
2 šálky čerstvých kvetov levandule
¼ šálky citrónovej šťavy
50 g pektínu v prášku
4 šálky cukru
Postup:
Pripravíme si hrniec, v ktorom privedieme do varu vodu, potom zložíme z tepla, pridáme levanduľové kvety a necháme 20 minút odstáť. Potom scedíme, pridáme citrónovú šťavu, pektín a miešame, kým sa pektín nerozpustí. Preložíme na plameň a na silnom plameni necháme zovrieť a pridáme cukor. Varíme 2 minúty a nalejeme pohárov (tie by mali byť horúce). Neplníme celkom dovrchu, necháme asi centimeter od vrchu. Zavrieme, a sterilizujeme asi 10-15 minút.
Necháme vychladnúť a môžeme používať.