Ak máte v záhrade veľa levandule, vyskúšajte zázračný levanduľový džem: Stačí 1 lyžička a bolesť brucha je preč!

Ochutnali ste už levanduľový džem alebo levanduľové želé (tak ho voláme my doma)? Jeho príprava je celkom jednoduchá a ak sa vám levanduľa rozbujnela v záhrade, toto je výborný spôsob, ako ju spravovať. Džem je vynikajúci do dezertov a dokonca aj do mäsových marinád, ak máte radi chuť a vôňu tejto rastlinky, výborný je však aj pri zdravotných problémoch.

Levanduľový džem pre zdravie:

Ak máte pocit „ťažoby“ v žalúdku, alebo trpíte nevoľnosťou, migrénou, nespavosťou, alebo pocitom ťažoby po výdatnom obede, dajte si lyžičku tohto džemu. Upokojí žalúdok a uľahčuje trávenie. Navyše, jeho vôňa upokojuje a pomáha sústredeniu. :-)

Džem je však výborný aj pri príznakoch prechladnutia a nádchy. Jeho silná aróma a chuť, dokážu uvoľniť dýchacie cesty a upokojujú aj zapálené hrdlo.

Dokonalé palacinky

Ochutnali ste už levanduľové palacinky, koláčiky, alebo chlieb? Je to výborná, aj keď veľmi netradičná pochúťka, ktorá ulahodí a úžasná je aj ako krásny darček pre vašich milovaných.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Výhody levanduľového džemu:

  • pomáha pri nafukovaní a tráviacich ťažkostiach,
  • odstraňuje migrénu a bolesť hlavy,
  • priaznivo ovplyvňuje funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy,
  • podporuje prirodzené trávenie a tvorbu žlče,
  • prospieva činnosti čriev,
  • upokojuje a pomôže vám lepšie spať – dajte si lyžičku pred spaním,
  • zlepšuje sústredenie,
  • úžasné ochucovadlo do jedál a nápojov.

Ako pripraviť levanduľový džem?

Potrebujeme:

3 a ½ šálky vody (1 šálka 230 ml)

2 šálky čerstvých kvetov levandule

¼ šálky citrónovej šťavy

50 g pektínu v prášku

4 šálky cukru

Postup:

Pripravíme si hrniec, v ktorom privedieme do varu vodu, potom zložíme z tepla, pridáme levanduľové kvety a necháme 20 minút odstáť. Potom scedíme, pridáme citrónovú šťavu, pektín a miešame, kým sa pektín nerozpustí. Preložíme na plameň a na silnom plameni necháme zovrieť a pridáme cukor. Varíme 2 minúty a nalejeme pohárov (tie by mali byť horúce). Neplníme celkom dovrchu, necháme asi centimeter od vrchu. Zavrieme, a sterilizujeme asi 10-15 minút.

Necháme vychladnúť a môžeme používať.