plny-hrniec_transparent_negativ.png

Letný smotanový dezert s čerešňami a ríbezľami: Piškótové cesto, lahodný krém a osviežujúce ovocie!

Tento dezert z youtube je taký chutný, že ho budete chcieť pripravovať znova a znova. Piškótové cesto, lahodný krém a osviežujúce ovocie z neho robia ideálny dezert na leto!

Potrebujeme:

Na cesto:

2 vajcia

štipku soli

60 g kryštálového cukru

vanilkový cukor podľa chuti

+ – 70 g hladkej múky

1/3 ČL prášku do pečiva

20 ml rastlinného oleja

Na krém:

600 g kyslej smotany / bieleho jogurtu

350 g tvarohu

vanilkový cukor

150 g kryštálového cukru

130 g vody + 20 g želatíny

+ – 700 g ovocia / čerešne, ríbezle alebo iné letné ovocie

Postup:

Vajíčka na tento dezert by mali mať izbovú teplotu, preto ich včas pred prípravou vyberte. 

1. Pripravíme si piškótu. Do misky si rozbijeme vajíčka, pridáme cukor, soľ a vanilkový cukor.

Začneme šľahať ručným mixérom pri nízkych otáčkach, pričom rýchlosť postupne zvyšujeme.

Šľaháme 4 – 5 minút, kým nezískame krémovú a nadýchanú penu. 

2. V dvoch krokoch pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.

Pomalými pohybmi zdola nahor miešame špachtľou, kým sa múka úplne nezapracuje.

Na konci pridáme olej a pomalými pohybmi pokračujeme v miešaní, aby cesto ostalo vzdušné.

3. Cesto navrstvíme do formy s rozmerom 20 x 20 cm s odnímateľnou bočnou stenou, ktorú si vystelieme papierom na pečenie.

Niekoľkokrát buchneme formou o stôl, aby sme odstránili vzduchové bubliny a vložíme do rúry.

4. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 – 20 minút a počas pečenia neotvárame dvierka.

Po uplynutí času pečenia vyberieme formu z rúry a urobíme test špáradlom.

5. Necháme mierne vychladnúť.

Vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a necháme cesto úplne vychladnúť. 

6. Pripravíme si krém. Želatínu namočíme do 100 ml horúcej vody a necháme niekoľko minút napučať.

7. Do misy pridáme smotanu, tvaroh a cukor.

Ručným mixérom vyšľaháme, kým nevznikne homogénna konzistencia.

8. Ak je to žiadúce, môžeme pridať viac smotany a menej tvarohu alebo naopak.

Napučanú želatínu rozpustíme v kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre, kým sa nerozpustí. 

9. Keďže sa teplota medzi želatínou a krémom líši, pridáme do želatínovej misky 2 – 3 lyžice krému a premiešame.

Získanú zmes potom pridáme do zvyšného krému.

10. Asi 150 – 200 g krému si odložíme do misky na konečné poliatie dezertu.

Zvyšok krému odložíme na nejaký čas do chladničky, potom ho vyšľaháme, aby mal homogénnu konzistenciu. 

11. Pridáme vykôstkované čerešne a ríbezle, opatrne premiešame, aby ovocie ostalo celistvé.

12. Piškótové cesto vrátime do formy, okraje vystelieme tortovou fóliou a navrstvíme krém.

Dobre uhladíme a dáme do chladničky na 20 – 30 minút. Počas tejto doby by mal krém pekne stuhnúť.

13. Po 20 minútach vyberieme formu z chladničky, navrch nalejeme odložený krém a rovnomerne rozlejeme tak, že formu nakláňame do rôznych smerov. 

14. Chladíme ďalších 6 hodín. Počas tejto doby bude dezert dostatočne stuhnutý.

Vyberieme ho z chladničky, odstránime okraje a prenesieme na servírovací tanier.

Pomocou noža nakrájame na rovnako veľké kúsky.

15. Dezert môžeme servírovať takto alebo ho môžeme ozdobiť napríklad šľahačkou a ovocím, prípadne lístkami mäty. 

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

Najlepšie recepty na dnes