Letná náhrada pečiva: Cuketový chlieb so syrom a cesnakom

Ľahký, chrumkavý a úžasne chutní chlebík z cukety, syra a vôňou cesnaku.

V lete máme často chuť na niečo ľahké, čo zasýti a zároveň zbytočne nezaťaží náš organizmus. Napokon, chceme byť fit a plní síl na naše obľúbené letné aktivity. Ak chcete vyskúšať niečo iné, namiesto tradičného pečiva, upečte si tento vynikajúci ľahký chlieb z cukety, byliniek a lahodného syra. Hodí sa na grilovačku, s obľúbenou nátierkou a šunkou, alebo len tak, ako niečo chutné pod zub. Vyskúšajte a určite vám zachutí!

Potrebujeme:

3 šálky hladkej múky (môžeme použiť aj hladkú špaldovú múku)

4 lyžičky prášku do pečiva

1 lyžičku soli

½ lyžičky jedlej sódy

½ lyžičky cesnakového prášku

...

1 šálku nastrúhanej cukety

¾ šálky strúhaného syra

1 lyžicu najemno nasekanej zelenej cibuľky

1 veľké vajce

1 šálku cmaru

4 lyžice roztopeného masla

Postup:

Múku zmiešame so soľou, práškom do pečiva, cesnakom a jedlou sódou. Premiešame a pridáme cuketu, syr, zelenú cibuľku a premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili.

V samostatnej miske zmiešame maslo, vajce a cmar. Nakoniec tekutú zmes nalejme do suchej a vypracujeme jednotné cesto.

Z cesta vyformujeme bochník alebo bochníky a preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený.

Pečieme pri teplote 170 stupňov v závislosti od veľkosti bochníkov. Menším stačí približne 25 minút, väčší 45-50 minút (pre istotu skontrolujte upečenosť špáradlom).

Necháme 5-10 minút vychladnúť a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: gatherforbread