Lepšiu zemiakovú kašu ste nejedli: Žiadne hrudky, len krémová a lahodná chuť!

Ak ste vždy dumali nad tým, ako pripraviť nadýchanú a krémovú zemiakovú kašu bez hrudiek, máme pre vás odpoveď.

Naša čitateľka Jarka, ktorá je skúsenou profesionálnou kuchárkou presne vie, ako postupovať pri príprave zemiakovej kaše a docieliť tú správnu chuť, aj konzistenciu.

Nie je to žiadna veda a stačí poznať týchto pár jednoduchých pravidiel.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Táto zemiaková kaša sa doslova rozplýva na jazyku a jej lahodná chuť si vás podmaní.

Základný postup je uvariť zemiaky, roztlačiť, pridať mlieko, maslo a vymiešať dohladka.

Toto je však základný postup, ktorý nemusí viesť k želanému výsledku.

 

 

Niekedy sa stáva, že napriek tomu, že ste robili kašu tak, ako obvykle, je lepkavá a nemá tú správnu chuť.

Naučte sa tieto pravidlá a kaša sa vám vďaka nim zaručene podarí zakaždým, keď ju budete pripravovať.

V prvom rade si dajte záležať na správnom výbere zemiakov, pretože práve to je alfa omega chutnej zemiakovej kaše.

 

 

Na zemiakovú kašu vyberajte zemiaky v dobrej kvalite, varný typ C. 

Presne to je totiž ten typ zemiakov, vďaka ktorým docielite lahodnú a krémovú konzistenciu.

Ak máte k dispozícii len varný typ zemiakov A alebo B, zvoľte radšej inú prílohu, pretože inak treba počítať s tým, že zemiaková kaša nebude taká chutná, ako obvykle.

 

 

Na zemiakové pyré nepoužívajte ani nové zemiaky. 

Sú totiž plné škrobu, kvôli ktorému výsledok nebude podľa vašich predstáv.

Vyhnite sa aj naklíčeným zemiakom, avšak staršie zemiaky správneho typu vôbec nie sú problém, ba naopak, čím sú zemiaky staršie (ak boli správne uskladnené), tým lepšia bude zemiaková kaša.

 

 

Postup:

Zemiaky si pred varením ošúpeme a umyjeme v studenej vode, aby sme zmyli prebytočný škrob.

Zoberieme si ostrý nôž a pokrájame ich na menšie, rovnomerne veľké kúsky.

Vložíme ich do hrnca, zalejeme horúcou vodou, pričom zemiaky by mali byť vo vode úplne ponorené. 

 

 

Nasypeme trochu soli a varíme asi 20 minút do mäkka. 

Pichneme do nich vidličkou a keď sa rozpadajú, sú hotové. 

Pozor však, aby ste zemiaky nerozvarili, pretože sú potom príliš vodnaté a nebudú také chutné.

Teraz opatrne zlejeme vodu, pridáme maslo a primiešame mlieko. 

 

 

Necháme 5 minút odležať a potom kašu dokončíme do finálnej podoby.

Ak sa vám minulo mlieko a rozhodli ste sa pripraviť kašu s vodou, je to možné, no nebude taká chutná, ako s mliekom.

Správny pomer ingrediencií:

Aby mala vaša zemiaková kaša tú správnu chuť a konzistenciu, je potrebné použiť primerané množstvo surovín. 

Na 1 kg zemiakov by ste mali pridať 250 ml plnotučného mlieka, pričom to pred primiešaním ohrejte.

Ak totiž do kaše nalejete studené mlieko, rýchlo vám vychladne. 

Môžete použiť aj trochu smotany na šľahanie, ktorá takisto, ako mlieko, kašu zjemní a urobí ju nadýchanou.

Maslo vyberajte vždy kvalitné a pred použitím ho nechajte chvíľu stáť pri izbovej teplote, aby sa rýchlejšie rozpustilo, keď ho pridáte k horúcim zemiakom.

Na 1 kg zemiakov by ste mali použiť asi 80 g masla. 

Ďalšie zásady, ktoré treba dodržať pri príprave zemiakovej kaše

 

 

Ako hovorí pani Jarka, najlepšie je zemiakovú kašu vypracovať pomocou starého dobrého pučidla na zemiaky, najlepšie kovového. 

V prípade, že sú zemiaky dobre uvarené do mäkka, elektrických pomocníkov nebudete potrebovať.

Tyčový mixér je síce skvelým pomocníkom v kuchyni, zo zemiakovej kaše vám však spraví nechutné lepidlo. 

Ak použijete klasický mixér s metličkami, zapnite ho na najnižšie otáčky a nemixujte pyré dlhšie, ako 2 minúty.

Riaďte sa týmito radami a vašu zemiakovú kašu každý vychváli do nebies.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay