Lenivý šalát na celý rok: Ak si ho teraz neurobíte, budete to ľutovať celú zimu!

145

Výborný zeleninový šalát z kapusty, papriky, paradajok a uhoriek je skvelou voľbou na zimu, kedy nemáte k dispozícii kvalitnú čerstvú zeleninu.

Potrebujeme:

  • 300 g mrkvy
  • 200 g cibule
  • 500 g paradajok a uhoriek
  • 600 g kapusty
  • 500 g sladkej papriky
  • nové korenie – 1ks na 1 sklo
  • čierne korenie – 4 ks na 1 sklo
  • rastlinný olej 1 čl na jedno sklíčko

Nálev:

  • 1 l vody
  • 1 pl soli
  • 2 pl cukru
  • 50 ml 9% octu

Postup:

Foto: pixabay

Tip: Objem nálevu je určený na 2 litrovú nádobu, podľa receptu dostanete 4 sklá s objemom 0,5 l, preto si ešte pred samotnou prípravou vypočítajte potrebné množstvo na prípravu nálevu.

Nakrájajte si uhorky kolieska, paradajky na plátky, cibuľu na tenké polovičné krúžky a papriku na pásiky.

Nastrúhajte na prúžky a mrkvu na tenké pásiky.

Sklá a viečka je potrebné sterilizovať.

Do každej nádoby vložte nové a čierne korenie.

Teraz tam naukladajte po vrstvách: mrkvu, uhorky, cibuľu, papriku, kapustu, paradajky.

Tip: Zeleninu môžete pritlačiť, pri sterilizácii sa usadí. Čo sa týka paradajok, zvoľte si tie z hutnejšej odrody.

Do každej nádoby nalejte rastlinný olej bez arómy.

Foto: napady.blog

Na nálev si zmiešajte všetky ingrediencie okrem octu, privarte ich k varu a následne potom prilejte ocot.

Hotový nálev pridajte do sklenených nádob až po vrchol, zatvorte ich viečkami a vložte do hrnca na sterilizovanie. Na dno hrnca si môžete položiť podložku, aby sa všetky sklá zahriali rovnomerne. Pridajte teplú vodu a po zovretí nechajte sterilizovať 20 minút.

Zatočte viečka, otočte sklá dnom nahor a počkajte, až kým úplne nevychladnú.

Zdroj, titulná foto: napadovy.blog

Témy:


Pridajte svoj komentár