LENIVÝ šalát na zimu: Ak si ho teraz neurobíte aj do zásoby, budete to ľutovať celú zimu!

Výborný zeleninový šalát z kapusty, papriky, paradajok a uhoriek je skvelou voľbou na zimu, kedy nemáte k dispozícii kvalitnú čerstvú zeleninu.

Výborný zeleninový šalát z kapusty, papriky, paradajok a uhoriek je skvelou voľbou na zimu, kedy nemáte k dispozícii kvalitnú čerstvú zeleninu.

 

 

Recept sme našli na stránke napadovy.blog.

 

...

Potrebujeme:

300 g mrkvy

200 g cibule

500 g paradajok a uhoriek

600 g kapusty

500 g sladkej papriky

nové korenie – 1ks na 1 pohár

čierne korenie – 4 ks na 1 pohár

rastlinný olej 1 čl na jedno sklíčko

Nálev:

1 l vody

1 pl soli

2 pl cukru

50 ml 9% octu

Postup:

 

Foto: pixabay

 

Tip:

Objem nálevu je určený na 2 litrovú nádobu.

Podľa receptu dostanete 4 poháre s objemom 0,5 l.

Preto si ešte pred samotnou prípravou vypočítajte potrebné množstvo na prípravu nálevu.

 

 

Nakrájajte si uhorky kolieska, paradajky na plátky.

Cibuľu na tenké polovičné krúžky a papriku na pásiky.

Nastrúhajte na prúžky a mrkvu na tenké pásiky.

Poháre a viečka je potrebné sterilizovať.

 

 

Do každej nádoby vložte nové a čierne korenie.

Teraz tam naukladajte po vrstvách:

mrkvu, uhorky, cibuľu, papriku, kapustu, paradajky.

 

 

Tip: Zeleninu môžete pritlačiť, pri sterilizácii sa usadí.

Čo sa týka paradajok, zvoľte si tie z hutnejšej odrody.

Do každej nádoby nalejte rastlinný olej bez arómy.

 

Foto: napady.blog

 

Na nálev si zmiešajte všetky ingrediencie okrem octu, privarte ich k varu a následne potom prilejte ocot.

Hotový nálev pridajte do sklenených nádob až po vrchol, zatvorte ich viečkami a vložte do hrnca na sterilizovanie.

 

 

Na dno hrnca si môžete položiť podložku, aby sa všetky sklá zahriali rovnomerne.

Pridajte teplú vodu a po zovretí nechajte sterilizovať 20 minút.

Zatočte viečka, otočte sklá dnom nahor a počkajte, až kým úplne nevychladnú.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels