plny-hrniec_transparent_negativ.png

Lenivý kapustový šalát s mrkvou: Ak si ho teraz nespravíte, budete to ľutovať celú zimu!

Jeden z najjednoduchších receptov na nakladaný šalát sme našli na skarbnychka-retseptiv.com.ua a vyzerá výborne. To, čo si teraz pripravíte, v zime už len vychutnávate. Stačí len trochu zeleniny, korenín a poháre.

Potrebujeme:

500 g kapusty

300 g mrkvy

400 g sladkej papriky

250 g cibule

1 bobkový list na 1 pohár

1 PL slnečnicového oleja na 1 pohár

4 ks celého čierneho korenia na 1 pohár

3 ks nového korenia na 1 pohár

Na nálev:

1 l vody

2 PL kryštálového cukru

1 PL soli

50 ml octu (9%)

Postup:

Kapustu si nakrájame na jemno, sladkú papriku nakrájame na malé kúsky, paradajky na plátky, cibuľu na pol krúžky.

TIP: Mrkvu môžete nastrúhať na hrubom strúhadle. Paradajky vyberajte také odrody, ktoré majú hrubšiu šupku.

Do čistých sterilizovaných pohárov vložte bobkový list, nové korenie a čierne korenie, mrkvu, cibuľu, papriku, kapustu a paradajky. Vrstvite striedavo a na tesno až po vrch pohára. Do každého pohára nalejte olej a pripravte si nálev.

Soľ a cukor nasypte do vody, priveďte do varu, povarte pár minút a nalejte ocot. Varte ešte 1 minútu a nalejte do pohárov.

Zakryte viečkami a poháre vložte do hrnca na uterák. Nalejte do hrnca teplú vodu do 3/4 pohárov a sterilizujte od okamihu, kedy voda zovrie po dobu 20 minút (0,5 l poháre) a 30 minút (1 litrové poháre).

Utiahnite viečka, otočte poháre hore dnom a nechajte ich vychladnúť pri izbovej teplote.

Skladujte v komore alebo v pivnici.

 

Najlepšie recepty na dnes