Lenivý jablčník z tortovej formy: 5 výborných receptov na bleskové jablkové koláče, ktoré viete pripraviť do 10 minút!

V chladných jesenných dňoch je kúsok jablkového koláča a šálka horúceho čaju tým najlepším nápadom. Prinášame vám 5 vynikajúcich a úplne jednoduchých receptov na jablčníky z tortovej formy, ktoré viete rýchlo pripraviť a vždy chutia miliónovo. Jablkové koláče typu Charlotte sú veľmi obľúbené najmä pre svoju jednoduchosť, rýchlosť a výbornú chuť.

Najjednoduchší koláč s jablkami charlotte

ako variť charlotte

Budete potrebovať:

  • 5 vajec
  • 180 g kr. cukru
  • 160 g polohrubej múky
  • 2 jablká

Postup:

Bielky vyšľaháme zvlášť na tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme do peny s cukrom, postupne pridáme preosiatu múku a nakoniec ručne vmiešame sneh z bielkov. Tortovú formu vymastíme. Do formy navrstvíme cesto a na vrch uložíme plátky jabĺk.

recepty s jablkami

Koláč pečieme 35 minút pri teplote 200 stupňov.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Jablčník s tvarohom

Rozdiel medzi týmto a prvým koláčom je v tom, že cesto je ťažšie vďaka tvarohu.

nové recepty charlotte

Budete potrebovať:

  • 160 g polohrubej múky
  • 100 g tvarohu
  • 3 jablká
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • 2 g vanilínu
  • 1 polievková lyžica prášok do pečiva
  • soľ podľa chuti

Postup:

Vajcia vyšľahajte s ostatným cukrom a vanilkou, zmiešajte s tvarohom a kyslou smotanou – vymiešajte dohladka. Pridajte preosiatu múku  s práškom do pečiva a vymiešajte husté cesto.

Navrstvite časť cesta do vymastenej formy, uložte nakrájané jablká, nalejte zvyšné cesto a pečte 35 minút pri 200 stupňov.

Taliansky jablčník

Budete potrebovať:

  • 180 g hladkej múky
  • 4 jablká – očistené a nakrájané na tenšie mesiačiky
  • 2 žĺtky
  • 140 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 125 ml mlieka
  • ½ bal prášku do pečiva
  • Štipku soli

Postup:

Približne 3 lyžice cukru odložíme bokom. Zvyšok ušľaháme spolu so žĺtkami do penistej, bledej hmoty. ½ rozpusteného masla a mlieko pridáme do tejto zmesi. Nakoniec primiešame aj sypké ingrediencie (múku, soľ a prášok do pečiva). Vymiešame jednotné cesto.

Menšiu formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie a nalejeme do nej cesto. Do cesta vložíme plátky jabĺk tak, aby okrúhle časti smerovali nahor. Zvyšné rozpustené maslo zmiešame s cukrom a túto zmes nanesieme na vrch koláča.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Jablčník s kyslou smotanou

Budete potrebovať:

  • Maslo – 220 g
  • Cukor – 150 g
  • Kuracie vajce – 3 ks
  • Kyslá smotana – 1/2 pohára (pohár = 250 ml.) 15 – 20%
  • Múka hladká – 250 g
  • Prášok do pečiva – 2 čajové lyžičky
  • Vanillín – na špičku noža
  • Cukor na vrch – 1 polievková lyžica
  • Jablká – 4-5 ks

Postup:

Žĺtky sa oddelia od bielkov, bielky dáme do chladničky dobre vychladiť.  Žĺtky vyšľaháme s maslom, cukrom, vanilkovým cukrom – vyšľaháme do svetlej peny.  Postupne pridáme kyslú smotanu, preosiatu múku a prášok do pečiva. vymiešame dohladka.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a ten opatrne vmiešame do žĺtkového cesta.

Cesto nalejeme do formy (priemer 24 cm). Spodnú časť formy vyložíme papierom na pečenie, alebo vymastíme a vysypeme múkou.

Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Plátky jabĺk zapichneme do cesta a posypeme cukrom.

Pečieme v dobre vyhrievanej rúre pri teplote 180 – 200 ° C počas 45 – 50 minút. Koláč dozdobíme práškovým cukrom a škoricou.

Jablčník s koňakom

opitý charlotte

Budete potrebovať:

  • 180 g cukru
  • 160 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 4 jablká
  • 2 g vanilínu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 lyžice koňaku
  • 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava

Postup:

Nakrájané jablká zmiešajte s citrónovou šťavou, koňakom, škoricou a 3 lyžicami cukru. Cesto: bielky s cukrom vyšľahajte na sneh, postupne primiešajte žĺtky, preosiatu múku s práškom do pečiva. Nalejte cesto do formy a jablká položte na vrch. Pečieme 35 minút pri 190 °.