V chladných jesenných dňoch je kúsok jablkového koláča a šálka horúceho čaju tým najlepším nápadom. Prinášame vám 5 vynikajúcich a úplne jednoduchých receptov na jablčníky z tortovej formy, ktoré viete rýchlo pripraviť a vždy chutia miliónovo. Jablkové koláče typu Charlotte sú veľmi obľúbené najmä pre svoju jednoduchosť, rýchlosť a výbornú chuť.
Najjednoduchší koláč s jablkami charlotte
Budete potrebovať:
- 5 vajec
- 180 g kr. cukru
- 160 g polohrubej múky
- 2 jablká
Postup:
Bielky vyšľaháme zvlášť na tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme do peny s cukrom, postupne pridáme preosiatu múku a nakoniec ručne vmiešame sneh z bielkov. Tortovú formu vymastíme. Do formy navrstvíme cesto a na vrch uložíme plátky jabĺk.
Koláč pečieme 35 minút pri teplote 200 stupňov.
Jablčník s tvarohom
Rozdiel medzi týmto a prvým koláčom je v tom, že cesto je ťažšie vďaka tvarohu.
Budete potrebovať:
- 160 g polohrubej múky
- 100 g tvarohu
- 3 jablká
- 2 lyžice kyslej smotany
- 2 vajcia
- 2 g vanilínu
- 1 polievková lyžica prášok do pečiva
- soľ podľa chuti
Postup:
Vajcia vyšľahajte s ostatným cukrom a vanilkou, zmiešajte s tvarohom a kyslou smotanou – vymiešajte dohladka. Pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva a vymiešajte husté cesto.
Navrstvite časť cesta do vymastenej formy, uložte nakrájané jablká, nalejte zvyšné cesto a pečte 35 minút pri 200 stupňov.
Taliansky jablčník
Budete potrebovať:
- 180 g hladkej múky
- 4 jablká – očistené a nakrájané na tenšie mesiačiky
- 2 žĺtky
- 140 g kryštálového cukru
- 50 g masla
- 125 ml mlieka
- ½ bal prášku do pečiva
- Štipku soli
Postup:
Približne 3 lyžice cukru odložíme bokom. Zvyšok ušľaháme spolu so žĺtkami do penistej, bledej hmoty. ½ rozpusteného masla a mlieko pridáme do tejto zmesi. Nakoniec primiešame aj sypké ingrediencie (múku, soľ a prášok do pečiva). Vymiešame jednotné cesto.
Menšiu formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie a nalejeme do nej cesto. Do cesta vložíme plátky jabĺk tak, aby okrúhle časti smerovali nahor. Zvyšné rozpustené maslo zmiešame s cukrom a túto zmes nanesieme na vrch koláča.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.
Jablčník s kyslou smotanou
Budete potrebovať:
- Maslo – 220 g
- Cukor – 150 g
- Kuracie vajce – 3 ks
- Kyslá smotana – 1/2 pohára (pohár = 250 ml.) 15 – 20%
- Múka hladká – 250 g
- Prášok do pečiva – 2 čajové lyžičky
- Vanillín – na špičku noža
- Cukor na vrch – 1 polievková lyžica
- Jablká – 4-5 ks
Postup:
Žĺtky sa oddelia od bielkov, bielky dáme do chladničky dobre vychladiť. Žĺtky vyšľaháme s maslom, cukrom, vanilkovým cukrom – vyšľaháme do svetlej peny. Postupne pridáme kyslú smotanu, preosiatu múku a prášok do pečiva. vymiešame dohladka.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a ten opatrne vmiešame do žĺtkového cesta.
Cesto nalejeme do formy (priemer 24 cm). Spodnú časť formy vyložíme papierom na pečenie, alebo vymastíme a vysypeme múkou.
Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Plátky jabĺk zapichneme do cesta a posypeme cukrom.
Pečieme v dobre vyhrievanej rúre pri teplote 180 – 200 ° C počas 45 – 50 minút. Koláč dozdobíme práškovým cukrom a škoricou.
Jablčník s koňakom
Budete potrebovať:
- 180 g cukru
- 160 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 4 jablká
- 2 g vanilínu
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 lyžice koňaku
- 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava
Postup:
Nakrájané jablká zmiešajte s citrónovou šťavou, koňakom, škoricou a 3 lyžicami cukru. Cesto: bielky s cukrom vyšľahajte na sneh, postupne primiešajte žĺtky, preosiatu múku s práškom do pečiva. Nalejte cesto do formy a jablká položte na vrch. Pečieme 35 minút pri 190 °.