Lenivé zemiakové taštičky s džemom: Takto nás ich naučila starká a robíme dodnes – prastarý recept na nezaplatenie!

Možno ich poznáte ako perky, ale my ich voláme tak, ako im hovorila starká – zemiakové kapsy s lekvárom. Je to veľká dobrota a naozaj rýchlo pripravená.

Cesto:

800 g uvarených zemiakov

200 g hrubej múky

100 g krupice

1 vajce

soľ

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Plnka:

slivkový lekvár

trochu rumu

Na posypanie:

mletý mak

práškový cukor

rozpustené maslo na poliatie

Postup:

Na pracovnú dosku nasypeme múku, pridáme krupicu, osolíme, pridáme najemno nastrúhané zemiaky a vajcia. Vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej doske na placku hrubú asi tri milimetre.

Cesto vykrajujeme na kruhy s priemerom 8 cm, alebo nakrájame radielkom na štvorce 8 x 8 cm. Do prostredku každého dáme trochu lekváru zmiešaných s rumom, prehneme na pol a poriadne uzatvoríme aby lekvár nevytiekla. Vzniknú nám teda mesiačky alebo obdĺžniky. Varíme v osolenej vode, až kým vyplávajú na hladinu – vtedy sú uvarené. Na tanieri sypeme makom zmiešaným s cukrom a polejeme rozpusteným maslom.