Lenivé posúchy z troch zemiakov a troch šálok múky: Cesto mäkké ako páperie!

Ak sa vám nechce vypekať, ale máte chuť na nejaké zemiakové dobroty, potom vám odporúčame vyskúšať tento rýchly recept.

Získate tak nadýchané, aromatické a lahodné lenivé posúchy.

 

 

Vynikajúci recept na lahodné posúchy z portálu retete-usoare.

...

Potrebujeme:

600 g zemiakov

100 ml vody, v ktorej sme varili zemiaky

30 ml slnečnicového oleja

2 vaječné žĺtky

1 ČL suchého droždia

1 ČL kryštálového cukru

390-400 g hladkej múky

soľ

Postup:

Očistené zemiaky nakrájame na kocky.

Uvaríme ich v osolenej vode.

 

 

Po uvarení ich scedíme a vložíme do hlbokej misy.

Do vody, v ktorej sme varili zemiaky, pridáme droždie a cukor.

Zamiešame.

 

 

Zemiaky roztlačíme na kašu a urobíme z nich pyré.

Pridáme kváskovú zmes a žĺtky.

Premiešame.

 

 

Teraz zapracujeme múku v dvoch fázach.

A vypracujeme mäkké lepivé cesto.

Nakoniec pridáme olej a ešte trochu premiešame.

 

 

Misku prekryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto.

Cesto necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

 

 

Na pracovnej ploche natretej olejom rozdelíme cesto na 22 častí rovnakej hmotnosti.

V naolejovaných dlaniach z nich vytvarujeme guľky.

 

 

Každú guľku cesta trochu sploštíme prstami alebo z nej môžeme dokonca vytvarovať tradičný posúch.

Zahrejeme panvicu s dostatočným množstvom rastlinného oleja.

 

 

Vypražíme v ňom posúchy, kým z oboch strán nezhnednú.

Stačí pár minút z každej strany.

Hotové posúchy naukladáme na tanier vystlaný papierovou utierkou.

 

 

Prajeme Vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay