Ak sa vám nechce vypekať, ale máte chuť na nejaké zemiakové dobroty, potom vám odporúčame vyskúšať tento rýchly recept.
Získate tak nadýchané, aromatické a lahodné lenivé posúchy.
Vynikajúci recept na lahodné posúchy z portálu retete-usoare.
Potrebujeme:
600 g zemiakov
100 ml vody, v ktorej sme varili zemiaky
30 ml slnečnicového oleja
2 vaječné žĺtky
1 ČL suchého droždia
1 ČL kryštálového cukru
390-400 g hladkej múky
soľ
Postup:
Očistené zemiaky nakrájame na kocky.
Uvaríme ich v osolenej vode.
Po uvarení ich scedíme a vložíme do hlbokej misy.
Do vody, v ktorej sme varili zemiaky, pridáme droždie a cukor.
Zamiešame.
Zemiaky roztlačíme na kašu a urobíme z nich pyré.
Pridáme kváskovú zmes a žĺtky.
Premiešame.
Teraz zapracujeme múku v dvoch fázach.
A vypracujeme mäkké lepivé cesto.
Nakoniec pridáme olej a ešte trochu premiešame.
Misku prekryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto.
Cesto necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Na pracovnej ploche natretej olejom rozdelíme cesto na 22 častí rovnakej hmotnosti.
V naolejovaných dlaniach z nich vytvarujeme guľky.
Každú guľku cesta trochu sploštíme prstami alebo z nej môžeme dokonca vytvarovať tradičný posúch.
Zahrejeme panvicu s dostatočným množstvom rastlinného oleja.
Vypražíme v ňom posúchy, kým z oboch strán nezhnednú.
Stačí pár minút z každej strany.
Hotové posúchy naukladáme na tanier vystlaný papierovou utierkou.
Prajeme Vám dobrú chuť!