LENIVÉ pagáče z kyslej smotany, ktorý ani minútu nekysnú: Každému odporúčam dávku zdvojnásobiť, výsledok je úžasný!

7062

Perfektný recept, keď vás prekvapí nečakaná návšteva. Tieto pagáčiky totižto pripravíte hneď, ani minútu nekysnú.

Za recept ďakujem mojej kamarátke Hanke Mackurovej, ktorá mi ho dala už pred rokmi a odvtedy je v mojej rodine na stole pravidelne.

Do cesta môžete pridať aj oškvarky, nakrájanú slaninku….

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

1 tuk na pečenie

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 kelímok kyslej smotany

1 kypriaci prášok do pečiva

1 lyžička soli

1 žĺtok

na potretie 1 vajce a sézamové semienka alebo mak na posypanie

tuk na vymastenie plechu

Postup:

Na začiatok je potrebné uviesť, že všetky suroviny na prípravu by mali mať izbovú teplotu.

Ja to robím tak, že všetko si v predstihu vyberiem z chladničky.

Príprava cesta je veľmi jednoduchá, pretože sa nepripravuje kvások.

Všetky suroviny jednoducho zmiešame v miske.

Dôkladne premiešame a vypracujeme cesto, ktoré je jemné a bez hrudiek.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku.

Vyvaľkáme – ja vaľkám od oka, hrúbka je asi 1 cm.

Formičkou vykrajujeme menšie pagáčiky, ak chcete, na vrch môžete odtlačiť nejaký tvar – napríklad mriežku na pretláčanie zemiakov, alebo iný tvar – ale nie je to samozrejme nutné, ide len o estetický aspekt:-)

Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Môžete nechať len tak, alebo ešte posypať sezamovými semienkami alebo makom.

Pečieme pri teplote 180 stupňov vo vyhriatej rúre dozlatista.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár