LENIVÉ pagáče z kyslej smotany, ktorý ani minútu nekysnú: Každému odporúčam dávku zdvojnásobiť, výsledok je úžasný!

8311 0

Perfektný recept, keď vás prekvapí nečakaná návšteva. Tieto pagáčiky totižto pripravíte hneď, ani minútu nekysnú.

Za recept ďakujem mojej kamarátke Hanke Mackurovej, ktorá mi ho dala už pred rokmi a odvtedy je v mojej rodine na stole pravidelne.

Do cesta môžete pridať aj oškvarky, nakrájanú slaninku….

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

1 tuk na pečenie

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 kelímok kyslej smotany

1 kypriaci prášok do pečiva

1 lyžička soli

1 žĺtok

na potretie 1 vajce a sézamové semienka alebo mak na posypanie

tuk na vymastenie plechu

Postup:

Na začiatok je potrebné uviesť, že všetky suroviny na prípravu by mali mať izbovú teplotu.

Ja to robím tak, že všetko si v predstihu vyberiem z chladničky.

Príprava cesta je veľmi jednoduchá, pretože sa nepripravuje kvások.

Všetky suroviny jednoducho zmiešame v miske.

Dôkladne premiešame a vypracujeme cesto, ktoré je jemné a bez hrudiek.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku.

Vyvaľkáme – ja vaľkám od oka, hrúbka je asi 1 cm.

Formičkou vykrajujeme menšie pagáčiky, ak chcete, na vrch môžete odtlačiť nejaký tvar – napríklad mriežku na pretláčanie zemiakov, alebo iný tvar – ale nie je to samozrejme nutné, ide len o estetický aspekt:-)

Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Môžete nechať len tak, alebo ešte posypať sezamovými semienkami alebo makom.

Pečieme pri teplote 180 stupňov vo vyhriatej rúre dozlatista.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár