plny-hrniec_transparent_negativ.png

LENIVÁ plnená kapusta podľa môjho deda: Všetko stačí dať na pekáč a prkryť kapustou – chuť každého ohromí!

Jemná kombinácia mletého mäsa a kapusty nenechá nikoho ľahostajným. Navyše, ide o oveľa jednoduchší recept ako v prípade klasických holúbkov, pretože netreba jednotlivé kúsky baliť zvlášť.

 

 

Chuť je vynikajúca a určite si ju zamilujete.

Potrebujeme:

2 lyžice rastlinného oleja

1/2 šálky ryže

1 šálka vody

1 hlávka kapusty

500 g mletého mäsa

1 mrkva

1 cibuľa

1 lyžička soli

1/2 čierneho korenia

1 vajce

Na zaliatie:

1 vajce

200 ml mlieka

1/2 lyžičky soli

Štipka mletého korenia

Postup:

Najskôr si pripravíme ryžu.

V hrnci zahrejeme olej a orestujeme na ňom premytú ryžu.

 

 

Zalejeme vodou a ochutíme soľou.

Varíme na miernom ohni, kým sa voda neodparí.

Z kapusty vyrežeme stred.

Vložíme do hrnca, pridáme vodu a varíme 20 minút, kým kapustné listy nezmäknú.

 

 

Mäsová plnka:

Pripravíme si 500 gramov mletého mäsa, nastrúhame k nemu mrkvu a pridáme aj nadrobno nakrájanú cibuľu.

Pridáme 1 lyžičku soli, 1/2 lyžičky čierneho korenia, uvarenú ryžu a 1 vajce.

 

 

Dobre premiešame.

Kapustu rozdelíme na listy. Odstránime tvrdú časť listov kapusty.

Zapekaciu misu vymastíme rastlinným olejom.

 

 

Rozložíme listy kapusty.

Do stredu dáme mleté mäso.

Navrch rozložíme kapustu a opäť mleté mäso.

Opäť prikryjeme kapustným listom a všetko zabalíme.

Zálievka:

 

 

Zamiešame 1 vajce, 200 ml mlieka, 1/2 lyžičky soli, štipka čierneho korenia.

Kapustu na vrchu popicháme vidliškou a zalejeme.

Zakryjeme vlhkým papierom na pečeniue a alobalom.

Pečieme 40 minút pri 180°C.

Potom odstránime alobal a pečieme ďalších 20 minút pri 200 °C.

Ozdobíme nasekaným kôprom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes