plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto mám od vychýrenej pani kuchárky od nás z mesta: Lenivá 15-minútová omáčka, ktorá nemá páru!

Táto omáčka je perfektná k mäsku, knedli, alebo aj len tak - napríklad k pečivu. A čo je najlepšie, je skutočne ultrarýchla

Tento recept, som tak ako mnohé iné získala od našej pani kuchárky z dedniny, ku ktorej si chodím nielen po nové recepty, ale aj po skvelé rady a zlapšováky. Pýtala som sa jej, či mi neporadí nejaký super-rýchly obed a poradila mi túto „lenivú“ omáčku. Už je to pekných pár rokov, no robím ju stále. Je perfektná k mäsku, knedli, alebo aj len tak – napríklad k pečivu. A čo je najlepšie, je skutočne ultrarýchla.

Potrebujeme:

1 cibuľu

40 g masla

1 lyžicu oleja

200 g rajčinového pretlaku

Soľ

7 ks čierneho celého korenia

2 ks bobkového listu

1 klinček

10 ks nového korenia celého

Tymián

cca 1 l vývaru – alebo vodu s bujónom

1300 ml vývaru alebo vody

Postup:

V hrnci si rozpustáme maslo s olejom a na tejto zmesi si osmažíme cibuľku. Počas smaženia cibuľky pridáme do hrnca ja korenie, ktoré sa nám krásne rozvonia. Potom len zaprášime múkou a vymiešame svetlú zápražku. Potom pridáme aj paradajkový pretlak a ešte všetko krátko za stáleho miešania smažíme – tým sa stratí kyslosť pretlaku.Všetko zalejeme vývarom a ak vývar nemáme,  postačí nám voda s rozpusteným bujónom.
Všetko riadne premiešame, pridáme cukor, soľ a paradajkovú omáčku privedieme do varu. Povaríme asi 10 minút, počas varenia podľa svojej chuti prípadne dosolíme alebo dosladíme. Omáčku precedíme a môžeme podávať.

Podávame k mäsku, s knedľou, k pečivu, alebo akokoľvek máme chuť. Omáčka je skutočne výborná!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Miriamka H.

Najlepšie recepty na dnes