Lengendárne slivkové gule – starodávny recept na cesto len z 3 prísad: Jemné, vláčne a najchutnejšie, aké poznáme!!

Vynikajúce zemiakové gule podľa starých materí. cesto len z 3 prísad a chuť naozaj fantastická. Môžete ich podávať s makom, alebo s opraženou strúhankou a rozpusteným maslom.

Potrebujeme:

900 g zemiaky varené v šupkách

300 g múka polohrubá

1 ks vajce

Postup:

Najprv uvaríme v šupkách zemiaky a necháme ich poriadne vychladnúť. Múky nepotrebujeme veľa. Iba toľko, aby sa cesto pekne spojilo. Inak budú gule tvrdé. Na dosku nasypeme múku so špetkou soli a nastrúhame zemiaky.

Na zemiaky rozklepneme jedno vajce. Rukami vypracujeme cesto do tvaru valca.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Menšie čerstvé slivky umyjeme, nakrojíme, vyberieme kôstku. Keď sú slivky príliš kyslé, vložte dnu namiesto kôstky malú kocku cukru. Z cesta vždy odkrojíme koliesko, v pomúčenej dlani ho prstami rozcapkáme na tenšiu placku a vložíme dnu slivku.

Cesto spojíme a vygúľame guľku. Ak sa lepí, ruky si vždy pomúčime. Medzitým nám už vrie v hrnci osolená voda.

Gule vložíme do vriacej vody a varíme. Keď vyplávajú na povrch, ešte ich pár minút povaríme, aby cesto nebolo surové. Nie však dlho, aby sa nerozvarili. Keď dáme slivkové gule do hrnca, dobré je nimi vareškou zo začiatku pohnúť, aby sa neprilepili na dno. Ak ale máte dobré cesto, kde nie je veľa múky, gule podskočia po chvíli aj bez miešania.