plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tento recept som našiel v starých novinách z roku 1856: LEGENDÁRNE makové rezy – najväčšia delikatesa z maku!

Úžasný recept na makový koláč podľa starého receptu!

Pripravte si doma makový koláč, ktorý je taký lahodný a neodolateľný, že vám bude doslova miznúť pred očami.

U nás doma ho zbožňujeme všetci, takže ho konzumujeme pomerne často.

 

 

Legendárny recept na najchutnejší makový koláč z youtube kanála Einfache Rezepte.

Potrebujeme:

175 g masla

125 g kryštálového cukru

4 vajcia

150 g smotany na šľahanie

175 g hladkej múky

16 g prášku do pečiva

150 g mletého maku

Na krém:

500 ml mlieka

75 g kukuričného škrobu (alebo pudingového vanilkového prášku)

100 g kryštálového cukru

250 g masla

150 g smotany na šľahanie

Vanilkový cukor

Na polevu

150 g horkej čokolády

150 g mliečnej čokolády

2 PL rastlinného oleja

 

 

Postup:

Do misky pridáme pudingový prášok alebo kukuričný škrob.

Nalejeme trochu mlieka a metličkou vymiešame.

Zvyšok mlieka nalejeme do rajnice na sporáku.

 

 

Zapneme oheň a pridáme cukor.

Dôkladne premiešame a zohrejeme do bodu varu.

Pridáme pudingovú zmes a miešame, kým nezhustne.

 

 

Puding preložíme do misky.

Prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.

Do nádoby od mixéra pridáme maslo.

 

 

Pridáme cukor a mixérom vyšľaháme.

Počas šľahania postupne po jednom pridávame vajcia.

Potom pridáme smotanu.

 

 

Počas šľahania pridávame múku s práškom do pečiva.

Nasypeme mak.

Vyšľahaný krém prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Rozotrieme po celej ploche.

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 20 minút pri teplote 180°C (horný/spodný ohrev).

 

 

Po upečení vyberieme cesto z plechu a necháme vychladnúť.

Vychladnutý puding poriadne rozmixujeme mixérom.

V nádobe od mixéra vyšľaháme maslo, kým nebude krémové a hladké.

 

 

Počas šľahania pridáme puding.

Potom pridáme smotanu.

Cesto aj s papierom preložíme na plech a potrieme krémom.

 

 

Koláč odložíme do chladničky.

Do misky nalámeme čokoládu.

Pridáme olej a rozpustíme vo vodnom kúpeli.

 

 

Roztopenú čokoládu nanesieme na vrch koláča.

Dôkladne rozotrieme po celej ploche.

Potom koláč vložíme do chladničky, kým čokoláda úplne nestuhne.

 

 

Po vybratí z chladničky môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes