Jednoduché na prípravu, úžasne chutné a kedže sa nevaria, zachovajú si všetky vitamíny, živiny a plnú prírodnú chuť. Vynikajúco sa hodia do ľadových čajov, na prípravu limonád, alebo do dezertov.
Kedže sa sirupy pripravujú bez varenia, ich životnosť je samozrejme nižšia ako pri klasických varených sirupoch. V chladničke vydržia približne 1 mesiac a životnosť tiež závisí od druhu použitého ovocia. Ak chcete ich životnosť predĺžiť zamrazte ich.
Poznámka: Najdlhšiu životnosť má závorovo-citrónový sirup a vyrdží v chladničke až 3 mesiace.
Pripravíme si potrebné ingrediencie:
Ovocie – použijeme čerstvé alebo zmrazené. Ovocie – s výnimkou malých bobúľ musí byť nasekané nadrobno, vďaka čomu získame najlepšiu chuť.
Citrónová kôra a citrónová šťava – v každom recepte je použitý citrus. Táto prísada oživí chuť, dodá sviežosť a pôsobí ako prirodzený konzervant.
Čerstvý koreň zázvoru – ak používame organický zázvor, nemusí sa šúpať. Inak ho pred použitím ošúpte.
Čerstvé bylinky – najlepšie sú domáce. Bylinky z obchodu dobre umyjeme a nakrájame nadrobno. Najlepšie sú do sirupov bylinky ako mäta, rozmarín, bazalka, estragón, tymián, levanduľa, šalvia či iné vaše obľúbené bylinky.
Vanilka, vanilkový a mandľový extrakt . Do receptov je najlepší vanilkový extrakt. S čerstvou vanilkou buďte opatrní, môže byť až príliš výrazná.
Med – najlepší je samozrejme med naturálny, z miestnej produkcie. Čistý a nefiltrovaný med zároveň pôsobí ako prírodný konzervant.
Nastrúhame si citrónovú kôru a odšťavíme šťavu. Bylinky nasekáme nadrobno, vďaka čomu sa uvoľní chuť. Korenie ako napríklad celú škoricu rozdrvíme nadrobno.
Ak používame ovocie s kôstkou, kôstku je samozrejme potrebné odstrániť.
Ovocie a bylinky vložíme do čistého skleného pohára. Dobre premiešame, vďaka čomu sa uvoľní šťava z ovocia a chuť byliniek. Potom pridáme med, citrónovú šťavu, kôru a všetky ďalšie zložky. Uzavrieme a necháme 24-48 hodín odpočívať na chladnom mieste. V polovici času poriadne obsah pretrepeme.
Po odležaní je potrebné obsah nádoby prepasírovať cez sito, preliať do čistej nádoby, dobre uzavrieť a vložiť do chladničky.
Každý z uvedených receptov pripravíme podľa uvedených krokov.
Toto sú overené kombinácie prísad, ktoré sa navzájom skvele dopĺňajú a tvoria perfektný výsledok.
Potrebujeme: Čučoriedky, lístky šalvie, citrónovú šťavu a med.
Potrebujeme: Med, zázvor nakrájaný nadrobno, citrónovú šťavu a kôru.
Potrebujeme: Med, nadrobno nakrájané jahody, nadrobno nakrájanú (natrhanú) bazalku, limetkovú šťavu a kôru.
Potrebujeme: Med, nadrobno nakrájané broskyne, citrónovú šťavu, mandľový extrakt.
Potrebujeme: Med, odkôstkované čerešne alebo višne, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt.
Potrebujeme: Med, citrónovú šťavu, ananás ošúpaný a nadrobno nakrájaný, čerstvú mätu nakrájanú (alebo natrhanú) nadrobno.
Potrebujeme: Med, maliny (popučené), pomarančovú kôru a šťavu.
Potrebujeme: Med, javorový sirup, šťavu z citróna, rozdrvenú škoricu, nadrobno nakrájané jablká.
Nebojte sa objavovať a skúšať aj svoje vlastné kombinácie. Výsledok bude určite skvelý.
zdroj: theyummylife
Mini koláčiky z majonézy bez kysnutia: Fantasticky mäkučké a jemné, vhodné na každú príležitosť!… https://t.co/rPJnVtQnRQ
7 months agoŽeny, toto je niečo prekrásne: Keď si pôjdete dať robiť nechty, pozrite si najskôr túto inšpiráciu – vyberie si kaž… https://t.co/I5ddGGNhb3
7 months agoKaždý rok sa nevieme dočkať úrody ríbezlí, ale džem z nich nerobíme: Babičkin zázračný recept na domáci ríbezľový n… https://t.co/ScfcKqhWyt
7 months agoZabudnite na tuje: Záhradný architekt vybral perfektné nápady, ako využiť priestor pri plote - toto budú obdivovať… https://t.co/Cnw3vTZs31
7 months agoV tomto horku nepečte koláče ani torty, toto sa podáva o 5 minút: Studené dezerty pre návštevy, lepšie ako zmrzlina… https://t.co/HroI36HuXG
7 months ago