Len 1 KVAPKA stačí na záchranu paradajok pred plesňou!

Najväčší problém nastáva skoro na jar a v horúcich letných dňoch.

Prírodné hnojenie a ochrana rastlín je obzvlášť dôležitá v čase výsadby.

 

 

Je prirodzené, že hľadáme spôsoby, ako poskytnúť našim rastlinám čo najlepšie podmienky. 

Najväčší problém nastáva skoro na jar a v horúcich letných dňoch.

Postupujte podľa týchto odporúčaní z YouTube kanála Výroba ovocia a zeleniny.

Najnáročnejší uje určite boj s peronospórou na paradajkách a iných rastlinách, ktoré sú na túto chorobu háklivé.

 

 

Pri pestovaní zeleniny často počúvame, aké je dôležité doplniť rastlinám dusík, fosfor a draslík.

No zabúda sa na význam mikroprvkov, najmä jódu.

Okrem toho hrá tiež dôležitú úlohu, pokiaľ ide o ochranu pred škodcami a chorobami.

 

 

Používa sa aj na dezinfekciu pôdy.

Nedostatok jódu sa vyznačuje zlým nasadením plodov, hnilobou kvetov, rastliny sa dostávajú do fázy kvitnutia a plodenia neskôr.

Okrem toho sa zmenšuje veľkosť plodov a znižuje sa imunita rastlín.

 

 

Rastliny sa pri nedostatku jódu často stávajú terčom útokov rôznych škodcov, ako sú napríklad háďatká, larvy ale podliehajú tiež napadnutiu rôznymi hubami.

V samotných plodoch sa znižuje obsah škrobu a mení sa ich kvalita, aj chuť. 

 

 

Najčastejšie sa používa ako hnojivo, ale aj na prevenciu chorôb ako je peronospóra, múčnatka, hniloba.

Pôsobí aj pri prvých príznakoch infekcie.

Používa sa na zálievku alebo ako listové hnojivo.

 

 

Jód, ako hnojivo je dosť účinný pre mnohé plodiny, aj kvety.

Na nedostatok jódu sú obzvlášť citlivé: zemiaky, paradajky, cukety, baklažány, repa, uhorky, cibuľa, kapusta, jahody, maliny, slnečnice, kukurica a okrasné rastliny.

 

 

Jód sa používa v mikrodávkach a treba dodržať presný postup.

Vyššia koncentrácia by mohla rastliny popáliť.

Na sadenice sa môže aplikovať až vtedy, keď sú dobre zakorenené, pretože niektoré druhy sú obzvlášť citlivé, napríklad baklažán.

 

 

Ako prvé si môžeme priprviť roztok na ochranu.

Po vysadení paradajok, baklažánov, aj papriky, je dobré každú rastlinu zaliať 1 litrom roztoku pripraveného pridaním 3 kvapiek jódu do 10 litrov vody.

Zabránime tak rozvoju rôznych plesní v pôde.

 

 

Spóry húb, ktoré spôsobujú peronospóru, zostávajú v pôde a keď sa vytvoria vhodné podmienky, premiestnia sa na rastlinu a napadnú ju.

To je dôvod, prečo si najskôr všimneme výskyt tejto choroby najnižších listoch rastlín.

 

 

Rastliny tiež bývajú napadnuté v zóne koreňového krčku alebo prízemných rastlinných orgánoch.

Napadnuté rastliny si ľahnú a ich rast sa zastaví.

Z tohto dôvodu by mali byť všetky rastliny, ktoré vysádzate, zalievané týmto roztokom, aby sa zabránilo rozvoju všetkých plesňových chorôb.

 

 

Aby ste predišli plesni na paradajkách a zemiakoch, pripravte si nasledujúci roztok…

Potrebujeme:

9 l vody

1 l mlieka alebo srvátky

 

 

40 kvapiek lekárskeho jódu (5%)

Postup:

Do vedra s 9 litrami vody nalejte liter mlieka.

 

 

Nechajte 12 až 14 dní stáť a potom nakvapkajte 40 kvapiek jódu.

Pred presádzaním rastlín postriekajte pôdu týmto roztokom.

Pokračujte v pravidelnom postreku každých 10 až 12 dní.

 

 

Ak spozorujete prvé poškodenie rastlín peronospórou, ihneď odstráňte tieto listy z kríkov paradajok. 

Zvyšok postriekajte týmto roztokom a postrek opakujte každých 5 dní. 

Roztok na báze jódu dokonale potláča aj múčnatku, ktorá vie rastlinu požierať pomalšie, no je rovnako škodlivá.

Múčnatka najčastejšie postihuje uhorky, cukety a tekvice.

 

 

Ak spozorujete prvé príznaky tohto ochorenia, začnite ošetrovať plodiny týmto roztokom.

No najlepšie je to urobiť preventívne.

Postrek je najlepšie vykonať večer, aby na rastlinách neostali účinky postreku.

V prípade uhoriek si pripravte roztok z 1 l mlieka a 12 kvapiek jódu, ktoré nalejete do 9 litrov vody. 

 

 

To môže znížiť spóry peronospóry a výskyt chlorózy.

Zabraňuje tiež vzniku múčnatky.

Postup opakujte raz za 7 dní, kým príznaky ochorenia nezmiznú.

Ďalší roztok si pripravíte z 10 litrov vody a 10 kvapiek jódu. 

 

 

Potom ním ošetrite koreň uhorky a zabráňte hnilobe.

Zalejte každý krík uhorky litrom tohto roztoku.

Rovnakým roztokom môžete ošetriť aj cuketu, no do 10 litrov vody pridajte 25 kvapiek jódu. 

Kapusta miluje jód

 

 

Pri ochrane kapusty sa aplikuje mierne vyššia dávka jódu.

Do 10 litrov vody sa pridá 40 kvapiek a na každú rastlinu sa naleje 1 liter roztoku.

Uvidíte, že hlávka kapusty porastie „ako z vody“.

 

 

Dá sa použiť aj ako listové hnojivo, vtedy však použijeme miernejší roztok 5 kvapiek na 10 l vody.

Jód potrebuje nielen ľudské telo, ale aj rastliny a zvieratá.

Ak je ho málo, rastlina sa bude vyvíjať pomalšie a môže dôjsť k hnitiu.

Viac informácií a použití jódu sa dozviete v priloženom videu TU.

Veľa šťastia!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.