plny-hrniec_transparent_negativ.png

Lekvárové buchty bez kysnutia, jemné ako pavučinka!

Fantastický recept na kysnuté buchty bez kysnutia, ktorého autorkou je moja mamina.

 

 

Cesto je výborné napríklad aj na koláč s posýpkou.

My máme buchty najradčej s domácim lekvárom, ale pokojne môžete použiť aj plnku s Nutellou, džemom alebo tvarohom.

Uložte si tento recept.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

1 kocka droždia (cca 5dkg)

1 dcl olej

3 dcl mlieka

2 lyžice kryštálového cukru

trošku soli

štipka sódy bikarbóny

lekvár (alebo tvaroh, mak… komu čo chutí)

Voliteľné (na plnenie):

 

 

Tvaroh s hrozienkami

Nutella

Džem

Na posypanie:

Práškový cukor

Postup:

 

 

Do mlieka pridáme 2 lyžice kryštálového cukru a dáme zohriať (mlieko musí byť teplé, nie vriace).

Do samostatnej misky si pripravíme múku.

Pridáme trošku soli a štipku sódy bikarbóny.

 

 

Do polovice zohriateho mlieka si rozdrobíme kocku droždia a necháme podrásť.

Do nádobky s múkou, soľou a sódou bikarbónou vlejeme mlieko s droždím.

Pridáme olej a prilievame druhú polovicu mlieka.

 

 

Vypracujeme cesto. Cesto by sa nemalo veľmi lepiť na ruky.

Aby sa vám s ním ľahšie pracovalo, môžte si ruky potrieť olejom.

S cestom HNEĎ pracujeme, rukou vytvarujeme „placku“ a vyrežeme štvorce.

 

 

Plníme lekvárom podľa chuti.

Ukladáme vedľa seba na plech vystlatý papierom.

Každú buchtu potrieme z hora a zo strán olejom – aby sa buchty po upečení pekne oddeľovali.

Šup s tým do rúry na 180 stupňov na 40-45 minút.

 

 

Tu majú niektoré holky výhrady k tej dlhej dobe a stupňom, takže mojich 180 a 40-45 min. berte len ako odporúčanie.

Každá rúra pečie inak.

 

 

 

Ešte teplé ich potrieť studeným mliekom, do ktorého vmiešame vanilkový cukor.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes