Úžasné cesto na buchty, za ktorými sa vždy len zapráši.
Potrebujeme:
- 60 dkg jemnej múky
- 2,5 dkg droždia
- 2-3 dl mlieka
- 2 vajcia
- 6 dkg masla
- 10 dkg cukru
- 1 lyžička lyžička soli
- 1 lyžica rumu
Ďalej
Lekvár (hustý)
Postup:
Múku preosejeme do misky, uprostred spravíme jamku, do ktorej nasypeme cukor, pridáme rozdrvené droždie a zalejeme teplým mliekom. Premiešame a necháme 15 minút odstáť, kým vyjde kvások. Potom pridáme do misky zvyšné prísady okrem mlieka. Teplé mlieko pridávame až postupne, podľa toho, aby sme získali jemnú a vláčnu konzistenciu cesta (možno budeme potrebovať 3 dl mlieka, možno menej). Cesto by nemalo byť lepivé, malo by sa ľahko odliepať od stien misky.
Odložíme cesto na teplé miesto a necháme ho odpočívať aspoň 30-45 minút. Počas tejto doby pekne narastie. Po uplynutí tohoto času cesto prehnetieme a na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenký plát, ten narežeme na kocky.
Hustý lekvár potom navrstvíme do stredu štvorca a zavinieme. Vyformujeme okrúhly alebo pozdĺžny tvar. Náplň musí byť pekne ukrytá vo vnútri cesta.
Plech s vyššími okrami vyložíme papierom na pečenie a uložíme tesne vedľa seba (buchty je dobré potrieť olejom aj po stranách, aby sa po upečení dali ľahšie oddeliť).
15-20 minút necháme buchty v rúre vyhriatej na 50 stupňov, potom teplotu zvýšime na 200 stupňov a pečieme 20-25 minút.
Po upečení posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: receptneked