plny-hrniec_transparent_negativ.png

Lekvárové buchty ako vatička: Zakaždým sú ako z obrázku – najlepšie cesto, s akým som kedy robila!

Úžasné cesto na buchty, za ktorými sa vždy len zapráši.

Potrebujeme:

  • 60 dkg jemnej múky
  • 2,5 dkg droždia
  • 2-3 dl mlieka
  • 2 vajcia
  • 6 dkg masla
  • 10 dkg cukru
  • 1 lyžička lyžička soli
  • 1 lyžica rumu

Ďalej

Lekvár (hustý)

Postup:

Múku preosejeme do misky, uprostred spravíme jamku, do ktorej nasypeme cukor, pridáme rozdrvené droždie a zalejeme teplým mliekom. Premiešame a necháme 15 minút odstáť, kým vyjde kvások. Potom pridáme do misky zvyšné prísady okrem mlieka. Teplé mlieko pridávame až postupne, podľa toho, aby sme získali jemnú a vláčnu konzistenciu cesta (možno budeme potrebovať 3 dl mlieka, možno menej). Cesto by nemalo byť lepivé, malo by sa ľahko odliepať od stien misky.

Odložíme cesto na teplé miesto a necháme ho odpočívať aspoň 30-45 minút. Počas tejto doby pekne narastie. Po uplynutí tohoto času cesto prehnetieme a na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenký plát, ten narežeme na kocky.

Hustý lekvár potom navrstvíme do stredu štvorca a zavinieme. Vyformujeme okrúhly alebo pozdĺžny tvar. Náplň musí byť pekne ukrytá vo vnútri cesta.

Plech s vyššími okrami vyložíme papierom na pečenie a uložíme tesne vedľa seba (buchty je dobré potrieť olejom aj po stranách, aby sa po upečení dali ľahšie oddeliť).

DSCF6052

15-20 minút necháme buchty v rúre vyhriatej na 50 stupňov, potom teplotu zvýšime na 200 stupňov a pečieme 20-25 minút.

Po upečení posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: receptneked

Najlepšie recepty na dnes