Namiesto lístkového cesta, alebo medových plátov sa robí s kakaovou piškótou. Prischol mu u nás názov „Srbský“ krémeš, pretože táto známa pochádza zo Srbska a tento koláčik nám kolegom často robila. Mne osobne chutí ešte viac ako klasický krémeš. Už naň presedlali aj ostatní v našej rodine, je to pre nás krémešová legenda!
Potrebujeme:
7 žĺtkov
200 g kr. cukru
200 g polohrubej múky
1 bal. prášku do pečiva
2 lyžice kakaového prášku
13 lyžíc vody
Štipku škorice
Strúhanú pomarančovú kôru
Džem – čučoriedka, brusnica alebo ríbezla (stačí len trochu)
Na smotanovú vrstvu:
7 bielkov
7 lyžíc kr. cukru
2 bal. vanilkového pudingu
600 ml vody
Na vrch:
500-600 ml smotany na šľahanie
2 stužovače, alebo 1 želatínový stužovač za studena
Strúhanú čokoládu
Postup:
Žĺtky ušľaháme s cukrom a vodou do peny. Múku zmoešame s práškom do pečiva, kakaom, škoricou a postupne primiešame k žĺtkovej zmesi. Nakoniec primiešame aj pomarančovú kôru (asi 1-2 lyžičky). Vymiešame jednotné cesto.
Navrstvíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Veľkosť plechu 27×37 cm. Cesto si po upečení potrieme tenkou vrstvou marmelády alebo džemu (najlepšie sú kyselkavé chute).
Zatiaľ pripravíme krém. Bielky ušľaháme s cukrom na tuhý sneh. Pudingový prášok rozmiešame vo vode a zahrievame na miernom plameni. Do uvareného pudingu, jemne – ručne vmiešame tuhý sneh. Tak aby krém nespadol.
Navrstvíme na cesto a necháme úplne vychladnúť. Potom už len ušľaháme šľahačku a navrstvíme na vrch. Posypeme strúhanou čokoládou a dáme stuhnúť do chladničky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)