plny-hrniec_transparent_negativ.png

Legendárny srbský krémeš: Pred rokmi mi dala recept kolegyňa, stačilo raz ochutnať a odvtedy iný krémeš doma nerobíme!

Namiesto lístkového cesta, alebo medových plátov sa robí s kakaovou piškótou. Prischol mu u nás názov „Srbský“ krémeš, pretože táto známa pochádza zo Srbska a tento koláčik nám kolegom často robila. Mne osobne chutí ešte viac ako klasický krémeš. Už naň presedlali aj ostatní v našej rodine, je to pre nás krémešová legenda!

Potrebujeme:

7 žĺtkov

200 g kr. cukru

200 g polohrubej múky

1 bal. prášku do pečiva

2 lyžice kakaového prášku

13 lyžíc vody

Štipku škorice

Strúhanú pomarančovú kôru

Džem – čučoriedka, brusnica alebo ríbezla (stačí len trochu)

Na smotanovú vrstvu:

7 bielkov

7 lyžíc kr. cukru

2 bal. vanilkového pudingu

600 ml vody

Na vrch:

500-600 ml smotany na šľahanie

2 stužovače, alebo 1 želatínový stužovač za studena

Strúhanú čokoládu

Postup:

Žĺtky ušľaháme s cukrom a vodou do peny. Múku zmoešame s práškom do pečiva, kakaom, škoricou a postupne primiešame k žĺtkovej zmesi. Nakoniec primiešame aj pomarančovú kôru (asi 1-2 lyžičky). Vymiešame jednotné cesto.

Navrstvíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Veľkosť plechu 27×37 cm. Cesto si po upečení potrieme tenkou vrstvou marmelády alebo džemu (najlepšie sú kyselkavé chute).

Zatiaľ pripravíme krém. Bielky ušľaháme s cukrom na tuhý sneh. Pudingový prášok rozmiešame vo vode a zahrievame na miernom plameni. Do uvareného pudingu, jemne – ručne vmiešame tuhý sneh. Tak aby krém nespadol.

Navrstvíme na cesto a necháme úplne vychladnúť. Potom už len ušľaháme šľahačku a navrstvíme na vrch. Posypeme strúhanou čokoládou a dáme stuhnúť do chladničky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes