Tento recept je LEGENDA: Babkin škoricovo-jablkový koláč. Drobivé cesto, VEĽA PLNKY!

Vynikajúci recept na jablkový koláč s krehkým cestom a šťavnatou plnkou.

 

 

Fantastický recept, ktorý treba mať v každej domácej kuchárke.

Určite ho skúste.

...

Potrebujeme:

Cesto:

45 dkg hladkej múky

2 žĺtky

25 dkg masla alebo margarínu

1 ČL soli

1 dl mlieka

2 lyžičky cukru

1 balenie čerstvého droždia (50 g)

1 vajce ( na potretie)

Náplň:

6 kusov jabĺk

20 dkg cukru

1 vrchovatá lyžička škorice

1 kus citróna

Postup:

 

 

Zohrejte mlieko, pridajte cukor, premiešajte a potom do neho rozdrobte droždie.

Kým kvások vzíde, odložíme bokom.

Múku zmiešame so soľou, v strede urobíme jamku.

Vlejeme dva žĺtky.

 

 

Do cesta rozdrobíme maslo alebo margarín a pridáme kvások.

Vymiesime z neho vláčne cesto.

Ak sa príliš lepí, môžete pridať viac múky, ak je príliš suché, mlieko, ale cesto by nemalo byť tvrdé.

Prikryjeme a necháme odpočívať.

 

 

Na plnku ošúpte a nastrúhajte jablká, nechajte pár minút postáť a potom vytlačte šťavu.

Pridajte cukor, škoricu a šťavu z polovice citróna.

Dôkladne premiešajte.

Pripravíme si plech na pečenie 20×40 cm. Vymastíme maslom a vysypeme múkou.

 

 

Cesto rozdelíme na dve časti a potom vyvaľkáme na pomúčenej doske.

Jednu polovicu rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra a vložte do pekáča.

Na vrch nasypeme krupicu alebo strúhanku, aby jablková plnka cesto nepremočila.

 

 

Medzitým si pripravíme plnku – ak šťava odtiekla – opäť vytlačíme, potom ňou posypeme cesto, aby sa dostala všade.

Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a položíme na vrch plnky.

Na niekoľkých miestach ho popichajte vidličkou a potom potrite vajíčkom.

Pečieme 35-40 minút, kým vrch nie je zlatohnedý.

Podávame posypané práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn