Legendárny makovo-jablkový koláč: Neskutočná kombinácia, ktorá vás uchváti, rozvonia vám dom od podlahy po strop!

Tento úžasný koláč nám piekla mama pri špeciálnych príležitostiach a na sviatky.

Nielen pre milovníkov maku a jabĺk, ale aj pre všetkých, ktorí neodolajú lahodným pokrmom.

Chutný jablkovo-makový koláč pripravený podľa receptu z youtube.

Potrebujeme:

Na makovú plnku:

1 vrecúško harmančekového čaju

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

vodu

100 g mletého maku

4 PL kryštálového cukru

1 PL krupice

1 PL marhuľového džemu

Na jablkovú plnku:

1200 g jabĺk

4-5 PL kryštálového cukru

1 ČL škorice

Suché prísady:

250 ml krupice

250 ml hladkej múky

1 pohár kryštálového cukru

10 g prášku do pečiva

200 g masla

Na posyp:

práškový cukor

Postup:

Do misky s makom pridáme cukor, krupicu, džem, zalejeme vylúhovaným harmančekovým čajom a lyžičkou premiešame.

Ošúpané jablká zbavíme jadierok, nahrubo nastrúhame strúhadlom do misky, pridáme cukor, škoricu a zamiešame.

 

 

Do väčšej misky pridáme krupicu, múku, cukor, prášok do pečiva a zamiešame.

Formu na pečenie vymastíme mäkkým maslom alebo margarínom.

 

 

Vymastenú formu posypeme 1/4 krupicovej zmesi.

Pridáme polovicu jablčnej zmesi a rovnomerne ju navrstvíme.

Pridáme ďalšiu vrstvu krupicovej zmesi.

Nalejeme makovú zmes a rovnomerne ju rozotrieme po celej ploche.

 

 

Nasypeme vrstvu krupice, pridáme jablčnú zmes a vysypeme poslednú štvrtinu krupicovej zmesi.

Na vrch pridáme nakrájané plátky masla.

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 50-60 minút pri teplote 180°C.

 

 

Po upečení posypeme vrch práškovým cukrom a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels