Legendárny jablkový koláč našich babičiek: Úžasne jemný a lahodný – lepší dezert nenájdete ani v cukrárni!

Nepoznám nikoho, komu by tento koláč nechutil. Je nesmierne lahodný a voňavý. Vďaka pudingu je náplň šťavnatá a zároveň výborne drží a vonia po vanilke.

Potrebujeme:

cesto:

500 g polohrubá múka
100 g práškový cukor
250 g maslo
2 ks vajcia
2 – 3 rumu
1 bal. kypriaci prášok do pečiva (12g)

Jablková plnka:

1 – 1,2 kg očistenej nastrúhané jablká
1 bal.vanilkový puding (37 g)
100 g kr. cukor (alebo podľa chuti)
štipka škorice

Plech 25 x 35 cm

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

V miske zmiešame všetky suroviny na cesto. Ak sa vám nedá cesto spracovať, môžete ešte pridať trochu rumu. Zamiesené cesto dáme na chvíľku schladiť, stačí kým pripravíme jablkovú plnku.

Jablká očistíme a nastrúhame na strúhadle, šťavu nechávame. Nastrúhané jablká zmiešame s pudingovým práškom, cukrom a štipkou škorice.

Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech tak, aby cesto bolo po okrajoch plechu trochu zdvihnuté hore. Na cesto naložíme jablkovú plnku a opakom lyžice alebo stierkou uhladíme.

Vyvaľkáme druhé cesto, pomocou valčeka prenesieme a položíme na jablká. Prečnievajúce cesto na krajoch ukrojíme. Vrch koláča popicháme vidličkou a upečieme. Pečieme asi 30 minút na 180 ° (každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou). Krájame až po úplnom vychladnutí a na tanieri jemne pocukrujeme. Na druhý deň je snáď ešte lepšie, než tesne po upečení. Ak chcete na povrchu koláčika vytvoriť vzor (napríklad mriežku pomocou vidličky), pred pečením potrite vrch koláča rozšľahaným vajíčkom a po povrchu prechádzajte vidličkou, čím vám vznikne pekný vzor. :-)

zdroj: mindmegette

Témy:


Pridajte svoj komentár