Legendárne zemiakové pagáčiky: Zmiznú zo stola ako prvé, ale ak náhodou ostanú, sú mäkkučké aj na druhý deň!

Pagáčiky, ktoré určite nebudete robiť len raz. Sú naozaj fantastické!

Tento skvelý recept sme našli na stránke Recepty a rady do kuchyne. Boli vychválené do nebies a vyzerajú fantasticky. Preto sme sa rozhodli, že vám ho sprostredkujeme. Je naozaj jednoduchý, z bežne dostupných surovín a ten výsledok stojí za to.

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

4 ČL soli

1 vajce + žĺtok

2 dcl oleja

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

42 g droždia

1 ČL cukru

500 ml mlieka

250 g masla

5 väčších zemiakov uvarených v šupke

Postup:

Do 200 ml vlažného mlieka rozdrvíme droždie a pridáme lyžičku cukru. Necháme vykysnúť asi 10 – 15 minút. Preosejeme si múku, pridáme soľ, vajcia, olej a zmiešame s kváskom. Vymiesime cesto. Postupne pridávame mlieko, podľa potreby. Cesto prikryjeme a necháme nakysnúť.

Potom cesto rozvaľkáme, na cesto nastrúhame zemiaky a maslo, poskladáme a necháme odpočívať. Potom 3 krát s prestávkami rozvaľkáme a prekladáme. Povykrajujeme pagáčiky a poukladáme na plech. Potrieme vajíčkom a necháme ešte podkysnúť na plechu. Môžeme ozdobiť sezamom, rascou, orieškom, alebo strúhaným syrom. Pečieme na 200 stupňoch asi 25 minút. Hotovo. Úžasné zemiakové pagáčiky sú na stole. Dobrú chuť! 

Foto: tjn