Legendárne zemiakové pagáče, ľahké ako pierko: Zostanú mäkučké aj na tretí deň – lacný a rýchly recept!

Úžasné pagáče podľa môjho manžela. Len kvôli nim sa naučil piecť, pretože sú podľa receptu jeho tety, ktorá žije ďaleko od nás. Keď chce pagáčiky každý týždeň, musel sa ich naučiť a som tomu veľmi rada. Pagáčiky chutia celej rodine. Pečieme ich aj na zákazky, hlavne na svadby a oslavy!

Jarka Valachová

Potrebujeme:

  • hladká múka – 500 g (preosiata)
  • zemiaky – 500 g (uvarené v šupke)
  • maslo – 120 g
  • droždie – 20 g (čerstvé; príp. príp. 1/2 balenia práškového)
  • mlieko – 300 – 400 ml
  • prášok do pečiva – 1/2 balenia
  • olej – 100 ml
  • soľ – 1 KL
  • cukor – 1 PL
  • Na potretie:
  • žĺtok – 1 ks
  • Posyp:
  • sezam
  • ľanové semiačka
  • kmín
  • rímske korenie

Postup:

150 ml mlieka zohrejeme s cukrom a pridáme droždie. Počkáme, kým vyjde kvások.

Zatiaľ si do misky preosieme  múku a pridáme soľ, prášok do pečiva, kvások a spracujeme cesto. Postupne pridávame zbytok zohriateho mlieka.

Mlieko má byť teplé ale nie horúce, aby sme nezaparili droždie – inak by nám cesto nevykyslo. Nakoniec pridáme olej a dobre zapracujeme do cesta.

Cesto rozvaľkáme na plát a nastrúhame naň 1/2 v šupke uvarených a očistených zemiakov, 1/2 masla (60 g). Maslo je dobré pred použitím dať do mrazničky – lepšie sa strúha.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Cesto preložíme  a necháme nakysnúť na doske približne 10-15 minút. Postup opakujeme – Cesto rozvaľkáme, nastrúhame zemiaky, maslo, preložíme a necháme nakysnúť.

Nakysnuté cesto rozvaľkáme približne na hrúbku 1 cm a vykrajovátkom na pagáče vykrajujeme tvary. Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Žĺtko je možné trochu rozriediť kvapkou oleja alebo mlieka. Pagáčiky potierame tesne pred vložením do rúry.

Pečieme pri teplote 180 °C cca 25 minút.

Z cesta sa dajú robiť aj všelijaké slané chuťovečky.