plny-hrniec_transparent_negativ.png

Legendárne vianočné guličky bez varenia, bez pečenia: Marlenky, kaštanky aj margot guličky – top recepty na sviatočný stôl!

Najlepšie košíčky a sladké guličky na jeden ham.

Luxusné kaštanové košíčky

Potrebujeme:

6 tyčiniek Ľadové Kaštany

120 g masla

Plnka:

100 g mletých orechov

70 g cukor práškový

60 g masla

50 ml rumu

1 vanilkový cukor

Na ozdobu – mandľové lupienky, biela poleva …

Postup:

Čokoládové tyčinky rozpustíme s maslom vo vodnom kúpeli.

Polovicu čokolády nalejeme do papierových košíčkov a necháme stuhnúť.

Mleté orechy, práškový cukor, maslo, rum, vanilkový cukor a mlieko dáme do mikrovnky, kým sa všetko spojí.

Potom náplň vymiešame do studena. Rozdelíme ju do košíčka a povrch prelejeme druhou polovicou rozpustených čokoládových tyčiniek.

Ozdobíme napríklad mandľovými lupienkami. necháme stuhnúť, je to výborné!

Nepečené gaštany

Potrebujeme:

50 dkg mleté ​​sušienky

20 dkg Rama margarín (alebo zmäknuté maslo)

15 dkg práškový cukor

25 dkg gaštnové pyré

2 lyžice kávy (nesca)

30 ml rumová aróma

toľko mlieka, aby ste dostali formovateľnú hmotu (pridala som 1,5 dl mlieka)

Na čokoládovú vrstvu:

180 g čokolády

3 lyžice oleja na varenie

Postup:

Mleté sušienky sa dobre zmiešajú s ostatnými prísadami okrem mlieka, pomaly pridávame mlieko a dobre premiešame.

Guličky s veľkosťou gaštanu tvoríme z hmoty rukami – môžete si ich trochu navlhčiť, uvidíte, ako vám to pôjde.

Čokoláda sa roztaví nad vodnou parou a potom zmieša s olejom.

Guličky umiestnime na plech na pečenie vyložený papierom.

Ak je čokoláda už rotopená, opatrne namočte časť guličiek do čokolády. Uchovávajte v chladničke.

(Mal som 42 gaštanov z tejto dávky)

Punčové guličky

Potrebujeme:

250 g rozmrvených piškót (môže byť aj rozmrvený korpus)

0,5 dcl rumu

0,5 dcl ovocnej šťavy-z

100 g orechov

1,2 dcl vody

30 až 50 g kakao

100 g masla

100 g cukru

100 g zaváraneho ovocia/marhule/

1,5 kl punčovej arómy

kokos

1 várová čokoláda

Postup:

Rozmrvený korpus, alebo piškóty dáme do misy, pridáme arómu, rum a ovocnú šťavu.

Pomleté oriešky si môžeme, ale aj nemusíme opražiť – pridáme ich  k mrveničke.

Do kastróla si dáme cukor a vodou, keď sa cukor roztopí pridáme maslo a kakao, počkáme, kým sa maslo rozpustí.

Necháme trošku vychladnúť a pridáme k zmesi.

Dôkladne premiešame a tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v kokose a polejeme roztopenou čokoládou.

Podávame v košíkoch.

Marlenka guličky

Potrebujeme:

1 balenie medových plátkov 145 g

1 lyžica medu

1/2 konzervy karamelového Salka

100 g masla

lyžice mletých orechov (vlašské, lieskové)

mleté orechy na obalenie (prípadne kakao, alebo väčšie kúsky orechov)

Postup:

Plátky nastrúhame alebo nasekáme v robote a všetky suroviny zmiešame ( ja časť plátov nasekám, a časť nechám na hrušie kúsky – ale je to na vás). Vzniknutú hmotu uložíme do chladničky na pár hodín, alebo napríklad aj na noc.

Po odležaní tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch, alebo v iných chutných prísadách.

Delobuchy bez pečenia

Potrebujeme:

1. cesto:

30 dkg orechov (mletých)

27 dkg práškového cukru

12 dkg masla

3 lyžice rumu

4 dkg kakaa

2. cesto:

20 dkg práškového cukru

15 dkg kokosu

2 žĺtky

6 lyžíc rumu

5 dkg masla

vanilkový cukor

Na základ:

Kolieska z lineckého cesta, alebo väčšie piškóty

Čokoládová poleva na obaľovanie

Poznámka:

Ja používam žĺtky z domácich vajec, ale ak sa bojíte surových žĺtok, môžete ich v recepte nahradiť salkom. V tom prípade ale radím vynechať cukor v kokosovom ceste.

Postup:

Z oboch ciest urobíme guľky, ktoré obalíme v cukre a natlačíme do formičky na oriešky na seba – na spodku by malo byť svetlé cesto a hore tmavé cesto – vyklopíme a necháme stuhnúť.  Môžeme robiť aj tvar guliek ak nemáme formičku – jednu guľku zabalíme do druhej guľky. Potom pomocou marmeláry prilepíme na piškótu, oblátku, alebo koliesko z lineckého cesta. Dajú sa však podávať aj ako luxusné pralinky – bez základu, len dať do papierových košíčkov.

Guľky v čokoláde bez pečenia

Súvisiaci obrázok

Potrebujeme:

300 g polotučného tvarohu

50 g orechov

150 g sušienok alebo piškót

Cukor a vanilkový cukor podľa chuti

Na obaľovanie

Kakao, čokoládu strúhanú najemno, škoricu, Granko

Postup:

Tvaroh popučíme vidličkou alebo rozmiešame pomocou šľahača. Do kuchynského robota vložíme sušienky nalámané na menšie kúsky a oriešky. Rozmixujeme na jemnú drť.

Tvaroh zmiešame s orieškovo-sušienkovou drťou a dôkladne premiešame. Dochutíme cukrom podľa chuti.

Zo zmesi tvarujeme guľky a obaľujeme ich v kakae, čokoláde, škorici alebo inej obľúbenej surovine.

Guľky vložíme na 1 hodinu do chladničky.

Tvarohovo-kokosové guličky

Potrebujeme:

250 g tvarohu

100-150 g strúhaného kokosu

2 lyžice medu (alebo podľa chuti)

Kakao na obaľovanie

Postup:

V miske zmiešame tvaroh s kokososm a medom – ak je tvaroh príliš riedky môžeme pridať viac kokosu.

Rukami formujeme z cesta guľôčky (veľkosti vlašského orecha), ktoré obaľujeme v kakau.

Hotové guľôčky preložíme na plytký tanier a uložíme na 20-30 do chladničky stuhnúť.

Servírujeme v papierových košíčkoch.

Domáce Rafaello

Najjednoduchší recept na domáce Rafaello

Potrebujeme:

½ plechovky salka

250 g strúhaného kokosu

½ lyžičky vanilkového extraktu

Mandle

Postup:

Približne hrsť kokosu si odložíme bokom na obaľovanie guliek. Zvyšný kokos zmiešame so salkom a vanilkovým extraktom. Vyformujeme hmotu, ktorú odložíme na cca 15 minút do chladničky.

Mandle zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej 5 minút. Potom mandle olúpeme.Hmotu vyberieme z chladničky a formujeme jednotlivé guľôčky s mandľou vo vnútri (je dobré, ak si predtým navlhčíme ruky, guľôčky budú lepšie držať).

Guľôčky obalíme v zvyšnom kokose. Potom ich vložíme do chladničky minimálne na pol hodinu.

Servírujeme v papierových košíkoch.

Šuhajdy ako kinder

Potrebujeme:

200 g čokoláda horká

200 g čokoláda mliečna

100 g tuk stužený (Cera) – alebo maslo

50 g maslo

Plnka:

salko 250 g (alebo tuk) maslo

Postup:

Najprv si pripravíme plnku. Do hrnca vylejeme salko a na kocky nakarájané maslo. Rozpustíme v mikrovlnke. Necháme vychladnúť za občasného premiešania.

Čokoládu pripravíme štandardne. Nalámeme a spolu s tukom roztopíme vo vodnom kúpeli . Ponalievame do pripravených košíčkov prvú vrstvu – čokoládovú. Plnka bude chladnutím hustnúť preto sa nezľaknite že je to riedke po zahriatí v mikrovlne (môžete aj klasicky povariť na plameni – cca 8 minút). Do každého košíčka dáme po lyžičke plnky. A na záver dolejeme košíčky čokoládou.

Žiaden pridaný cukor: Zdravý dezert z tvarohu a kokosu

Potrebujeme:

200 g tvarohu

1 lyžicu medu

½ lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)

200 g kokosovej múčky

1 šálku mandlí

Postup:

V miske zmiešame tvaroh s medom a ½ kokosu (ak sa nám hmota zdá príliš riedka môžeme pridať viac kokosu). Z hmoty tvaruhejeme guľôčky. Do stredu každej guľôčky vtlačíme 1 mandľu. Nakoniec guľôčky obalíme vo zvyšnom kokose.

Preložíme na plech a vložíme stuhnúť do chladničky.

Margot guličky

Potrebujeme:

60 g masla

50 ml vody

100 g sušeného mlieka

50 g krupicového cukru

50 g strúhaného kokosu + kokos na obalenie

Lieskové oriešky

2 ks Margot tyčinky (1 ks=100 g )

Postup:

V hrnci zmiešame vodu, maslo a cukor, preložíme na plameň a necháme rozpustiť. Margot tyčinky rozdrobíme a pridáme do tejto zmesi spolu so sušeným mliekom a kokosom. Necháme na plameni a miešame, kým sa všetky prísady nespoja.

Zložíme z plameňa a zmes necháme vychladnúť. Z takto pripraveného cesta tvoríme guľôčky, do ktorých stredu zabalíme vlašský orech. Nakoniec obalíme v kokose a môžeme uložiť do papierových košíčkov.

 

Najlepšie recepty na dnes