plny-hrniec_transparent_negativ.png

Legendárne hodové koláčiky z majonézy, ktoré nestvrdnú!

My koláče z tohto cesta voláme aj hodové koláče. Na náplň môžete použiť lekvár, tvaroh, alebo vanilkový puding s našľahaným maslom, je to na vás!

My koláče z tohto cesta voláme aj hodové koláče. Na náplň môžete použiť lekvár, tvaroh, alebo vanilkový puding s našľahaným maslom, je to na vás!

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

2 lyžice kr. cukru

1 kocku čerstvého droždia

Štipku soli

1 bal vanilkového cukru

Kôru z citróna

1 lyžicu rumu

2-3 žĺtky (ak sú malé tak 3, ak väčšie stačia aj dve)

2 kopcovité lyžice majonézy

200 ml vlažného mlieka

Na potieranie:

Rozpustené maslo a rum

Postup:

Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Do inej misky si nachystáme múku a pridáme žĺtky ktoré si rozmiešame v zvyšnom mlieku. Pridáme aj majonézu, rum, vanilku, soľ, citrónovú kôru a kvások. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste podkysnúť asi 20 minút. Ak je cesto príliš lepivé, pridáme viac múky.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na približne rovnaké kúsky. Každý vytvarujeme do tvaru hrubšej placky s priehlbinkou uprostred, potom prikryjeme a necháme ešte podkysnúť. Potom do stredu navrstvíme náplň, okraje potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 minút. Potom vyberieme a ešte raz potrieme maslom a rumom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes