Na túto pochúťku vám nebude stačiť ani ten najväčší hrniec: Maďarské vrstvené kapustové rolky, priamo z jarmoku!

Legendárne maďarské kapustové rolky z jarmoku: Každý, kto raz ochutná, inak už nepripravuje!

Výborný recept, ktorý sa vám určite zapíše do pamäti a najmä do chuti. Sú iné, ako tie naše, ešte lepšie!

Potrebujeme ( toto je na veľkú dávku, pokojne robte z polovičných množstiev):

2 kg kyslej kapusty

3 ks cibule

20 kapustových listov, ktoré si krátko povaríme vo vriacej vode

4-5 strúčikov cesnaku

250 g uvarenej ryže

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 kg mletého mäsa

Ďalej potrebujeme:

300 g salniny nakrájanej nadrobno

250 g pálivej maďarskej klobásy

250 g údenej šunky

Soľ, čierne mleté korenie, sladkú a pálivú papriku

Na omáčku: 

2 väčšie pretlaky

500 ml vody

300 ml bieleho suchého vína

Potrebujeme:

Pol slaninky nakrájame na kocky a pol na plátky. Šunku aj klobásku nakrájame nadrobno.

Ryžu zmiešame s mletým mäsom, osolíme a poriadne okoreníme – hlavne paprikou a zmes plníme do kapustových listov tak, že ich zrolujeme ako balíčky – nezabúdajte ani na boky, aby mäsová plnka nevytiekla von.

Na dno väčšieho hrnca naukladáme surové kapustové listy. Na kapustové listy navrstvíme časť zmesi kyslej kapusty a uložíme časť plnených listov. Pokračujeme plátkami slaninky  a takto opakujeme podľa toho, koľko vrstiev chceme vytvoriť aj podľa toho, aký veľký máme hrniec. Na vrchu by mala byť zmes kyslej kapusty (niekto ešte na samotný vrch ukladá aj kapustové listy). A teraz príde tá najlepšia časť, kapustu podlejeme vodou, v ktorej sme si rozmiešali 2 veľké rajčinové pretlaky a tiež pridáme aj 300 ml suchého bieleho vína. Tekutiny by malo byť dostatok počas celého varenia. Nezabudnite kontrolovať a podlievať podľa potreby. Varíme na miernom plameni asi 3 hodiny. Podávame s kyslou smotanou a chlebíkom.

Už som tento recept videla robiť aj tak, ako vidíte na obrázku – na dno sa dali listy, celá kapustová zmes a na ňu sa navrstvili plnené kapustové listy striedavo s plátkami slaninky. Do stredu sa potom ešte dávala klobáska, alebo údené mäsko.  Správne sa však majú striedať vrstvy sladkej plnenej a kyslej kapusty.