Výborný recept, ktorý sa vám určite zapíše do pamäti a najmä do chuti. Sú iné, ako tie naše, ešte lepšie!
Potrebujeme ( toto je na veľkú dávku, pokojne robte z polovičných množstiev):
2 kg kyslej kapusty
3 ks cibule
20 kapustových listov, ktoré si krátko povaríme vo vriacej vode
4-5 strúčikov cesnaku
250 g uvarenej ryže
1 kg mletého mäsa
Ďalej potrebujeme:
300 g salniny nakrájanej nadrobno
250 g pálivej maďarskej klobásy
250 g údenej šunky
Soľ, čierne mleté korenie, sladkú a pálivú papriku
Na omáčku:
2 väčšie pretlaky
500 ml vody
300 ml bieleho suchého vína
Potrebujeme:
Pol slaninky nakrájame na kocky a pol na plátky. Šunku aj klobásku nakrájame nadrobno.
Ryžu zmiešame s mletým mäsom, osolíme a poriadne okoreníme – hlavne paprikou a zmes plníme do kapustových listov tak, že ich zrolujeme ako balíčky – nezabúdajte ani na boky, aby mäsová plnka nevytiekla von.
Na dno väčšieho hrnca naukladáme surové kapustové listy. Na kapustové listy navrstvíme časť zmesi kyslej kapusty a uložíme časť plnených listov. Pokračujeme plátkami slaninky a takto opakujeme podľa toho, koľko vrstiev chceme vytvoriť aj podľa toho, aký veľký máme hrniec. Na vrchu by mala byť zmes kyslej kapusty (niekto ešte na samotný vrch ukladá aj kapustové listy). A teraz príde tá najlepšia časť, kapustu podlejeme vodou, v ktorej sme si rozmiešali 2 veľké rajčinové pretlaky a tiež pridáme aj 300 ml suchého bieleho vína. Tekutiny by malo byť dostatok počas celého varenia. Nezabudnite kontrolovať a podlievať podľa potreby. Varíme na miernom plameni asi 3 hodiny. Podávame s kyslou smotanou a chlebíkom.
Už som tento recept videla robiť aj tak, ako vidíte na obrázku – na dno sa dali listy, celá kapustová zmes a na ňu sa navrstvili plnené kapustové listy striedavo s plátkami slaninky. Do stredu sa potom ešte dávala klobáska, alebo údené mäsko. Správne sa však majú striedať vrstvy sladkej plnenej a kyslej kapusty.