Legendárne LÍSTKOVÉ CESTO podľa mojej babky: RECEPT kraľuje v našej rodine už 50 rokov!

Famózne jemné lístkové cesto plnené syrovou zmesou.

Netradičný snack, ktorý si okamžite zamilujete.

 

 

Výnimočný recept na plnené rolky z lístkového cesta z youtube kanála Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

1 pohár=200 ml

1 pohár mlieka

2 poháre vody

1 PL kryštálového cukru (10 g)

1 ČL soli (8 g)

1/2 čajového pohára rastlinného oleja (65 ml)

1 vajce

1 PL suchého droždia (8 g)

6 pohárov múky (600 g)

Na plnku (voliteľné):

500 g  tvarohu alebo iného syra

1/2 zväzku petržlenovej vňate

Na pomastenie:

125 g masla

1/2 čajového pohára rastlinného oleja (65 ml)

Na potretie a posypanie (voliteľné):

1 vajce

sezamové semiačka

rascu

Postup:

Do misky nalejeme teplé mlieko.

Pridáme teplú vodu a droždie.

 

 

Nasypeme cukor a špachtľou premiešame.

Pridáme olej, vajce a opäť vymiešame.

 

 

Do zmesi pridáme soľ a postupne múku.

Všetko spolu zmiešame a rukou vymiesime vláčne cesto.

 

 

Cesto v miske prekryjeme fóliou a necháme 40 minút kysnúť.

V samostatnej miske vidličkou roztlačíme tučný tvaroh alebo iný mäkký syr (môže byť aj balkánksy syr).

 

 

Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a dobre premiešame.

V rajnici roztopíme maslo, nalejeme olej a zamiešame.

 

 

Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a vyložíme ho na pomúčený stôl.

Cesto rukami rozvaľkáme a rozdelíme na 10 častí.

 

 

Z cesta ušúľame guľku, posypeme múkou a na pomúčenom stole valčekom rozvaľkáme na tenký kruh.

Cesto polejeme maslom, rozotrieme a poskladáme do štvorca (viď video).

 

 

Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.

Na dlhší kraj nanesieme plnku a cesto zrolujeme.

 

 

Zrolované cesto poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Rolky nakrájame na šírku troch prstov.

 

 

Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semiačkami a rascou.

Plech vložíme do rúry a pečieme pri teplote 190°C do zlatista.

 

 

Chrumkavé plnené rolky môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels