Fantastický starodávny recept na domáce kapustníky.
Vzácny recept našich babičiek.
Potrebujeme:
500 g preosiatej polohrubej múky
40 g čerstvého droždia
3 lyžičky cukru
100 ml teplej vody
1 vajce
1 lyžička soli
5 lyžičiek kr. cukru
Voda podľa potreby (max 400 ml vlažnej vody)
100 ml oleja
1 hlávku kapusty
1 cibuľu
Postup:
Do preosiatej múky urobíme jamku, do jamky rozdrobíme droždie, pridáme vodu a cukor.
Necháme vyjsť asi 10 minút.
Potom zamiesime, pridáme vajce, soľ a cukor.
Nakoniec pridáme aj olej.
Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí na ruky an na steny misky.
Necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
Kapustu zbavíme hlúbika a nakrájame nadrobno, prípadne nastrúhame.
Rovnako si nakrájame aj cibuľu.
Do hrnca dáme olej, na oleji posusíme cibuľu a následne pridáme aj kapustu.
Ochutíme soľou, korením a dusíme asi 30 minút.
Podľa potreby môžeme trochu podliať vodou.
Do kapusty nakoniec vmiešame 1 balík škoricového cukru, ešte krátko povaríme a necháme vychaldnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku.
Ešte posypeme múkou, začneme tvoriť kapustníky.
Cesto mierne rozvaľkáme.
A pomocou ostrého noža oddelíme asi 1/4 cesta, rozdelíme na polovicu.
Tieto časti začneme plniť plnkou – len navrstvíme pomocou lyžice na cesto, zabalíme (vytvorime batôžtek) a necháme ešte asi 10 minút podkysnúť.
Takto postupujeme pri každom kapustníku.
Nakoniec rozvaľkáme na placky tak, aby plnka ostala vo vnútri.
Uložíme na vylastený plech a pečieme pri 200 stupňoch asi 30 minút.
Hotové placky potrieme vodou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)