Keď zbadáte túto tortu, určite si pomyslíte, že príprava musí byť zložitá.
Opak je však pravdou a príprava je pomerne nenáročná.
Je naozaj úžasne vláčna, s výdatnou krémovou chuťou, ktorú dopĺňa kakaová poleva. Určite vyskúšajte, návšteva bude ohromená!
Potrebujeme:
Tortová forma 23 cm
Na cesto:
3 vajcia
180 g krupicového cukru
150 g kondenzovaného mlieka
200 g smotany (20% alebo viac)
195 g polohrubej múky
3 PL kakaa
1 ČL jedlej sódy
1-2 ČL octu 9%
Koňaková vrstva:
1 šálka koňaku
1 šálka krupicového cukru
Na krém:
400 g masla
150 g kondenzovaného mlieka
2 PL kakaa
Na polevu:
150 g kakaa
50 g krupicového cukru
30 g masla
400 – 500 ml mlieka (pridávať postupne)
Postup:
Vajcia si vyšľaháme do peny a postupne zašľahávame cukor.
Potom pridáme kyslú smotanu a kondenzované mlieko.
Poriadne spolu vymixujeme. Pridáme preosiatu múku s kakaom a opäť vyšľaháme.
Do misky si dáme sódu bikarbónu a prilejeme ocot. Zmiešame…..pozor, bude jemne peniť. Pridáme k ostatným surovinám a vymixujeme hladké cesto.
Tortovú formu si vysteľte papierom na pečenie a vlejte do nej cesto.
Medzitým si ešte dajte rozohriať rúru na 200 stupňov. Pečieme asi 30 – 35 minút v závislosti od rúry.
Urobíme test špajľou, aby sme videli, či je suchá a korpus je hotový. Korpus rozrežeme na tri časti.
Na miernom ohni si pripravíme koňak s cukrom. Dáme do hrnca a na miernom ohni varíme tak, aby nám to nezovrelo.
Varíme za občasného miešania až kým sa cukor úplne neroztopí, alkohol nezredukuje a kým hmota zhustne.
Zatiaľ si pripravíme krém. Zmäknuté maslo šľaháme mixérom asi 3-4 minúty.
Môžete pridať vanilkový cukor, alebo vanilkovú esenciu.
Následne pridáme kondenzované mlieko. Všetko dobre vyšľaháme.
Pridáme preosiate kakao. Znovu vyšľaháme, aby bol krém jemný a kompaktný.
Vo vodnom kúpeli si pripravíme polevu nasledovne. Do nádoby nad paru nasypeme kakao a cukor.
Miešame a postupne pridávame mlieko.
Miešajte kým nezmiznú hrudky a kakaová hmota nebude hladká. Poleva musí byť lesklá a nadýchaná, musí pekne stekať.
Pridáme maslo, vypneme sporák a miešame, kým sa maslo úplne nerozpustí a nesplynie s polevou.
Teraz si poskladáme tortu. Prvú vrstvu korpusu natrieme koňakovým sirupom a navrstvíme krém.
Rovnomerne rozotrieme a prikryjeme druhou vrstvou korpusu.
Ten si tiež polejeme koňakovým sirupom a navrstvíme krém.
Poslednú vrstvu polejeme koňakovým sirupom, ale krém na ňu nedávame a natretou vrstvou priklopíme na tortu. Môžeme jemne pritlačiť doskou.
Krém rozotrieme po bokoch torty a navrch rozotrieme silikónovým štetcom zvyšný koňakový sirup.
Necháme trochu vsiaknuť.
Tortu si dáme na mriežku a celú polejeme polevou.
Tortu dáme vychladiť a stuhnúť do chladničky a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Videonávod