plny-hrniec_transparent_negativ.png

Legendárna torta „Praha“ s prekvapivo jednoduchou prípravou: Najlepší krém a poleva – recept po babičke!

Keď zbadáte túto tortu, určite si pomyslíte, že príprava musí byť zložitá.

 

 

Opak je však pravdou a príprava je pomerne nenáročná.

Je naozaj úžasne vláčna, s výdatnou krémovou chuťou, ktorú dopĺňa kakaová poleva. Určite vyskúšajte, návšteva bude ohromená!

Potrebujeme:

Tortová forma 23 cm

Na cesto:

3 vajcia

180 g krupicového cukru

150 g kondenzovaného mlieka

200 g smotany (20% alebo viac)

195 g polohrubej múky

3 PL kakaa

1 ČL jedlej sódy

1-2 ČL octu 9%

Koňaková vrstva:

1 šálka koňaku

1 šálka krupicového cukru

Na krém:

400 g masla

150 g kondenzovaného mlieka

2 PL kakaa

Na polevu:

150 g kakaa

50 g krupicového cukru

30 g masla

400 – 500 ml mlieka (pridávať postupne)

Postup:

Vajcia si vyšľaháme do peny a postupne zašľahávame cukor.

Potom pridáme kyslú smotanu a kondenzované mlieko.

 

 

Poriadne spolu vymixujeme. Pridáme preosiatu múku s kakaom a opäť vyšľaháme.

Do misky si dáme sódu bikarbónu a prilejeme ocot. Zmiešame…..pozor, bude jemne peniť. Pridáme k ostatným surovinám a vymixujeme hladké cesto.

Tortovú formu si vysteľte papierom na pečenie a vlejte do nej cesto.

Medzitým si ešte dajte rozohriať rúru na 200 stupňov. Pečieme asi 30 – 35 minút v závislosti od rúry.

 

 

 

Urobíme test špajľou, aby sme videli, či je suchá a korpus je hotový. Korpus rozrežeme na tri časti.

Na miernom ohni si pripravíme koňak s cukrom. Dáme do hrnca a na miernom ohni varíme tak, aby nám to nezovrelo.

Varíme za občasného miešania až kým sa cukor úplne neroztopí, alkohol nezredukuje a kým hmota zhustne.

Zatiaľ si pripravíme krém. Zmäknuté maslo šľaháme mixérom asi 3-4 minúty.

Môžete pridať vanilkový cukor, alebo vanilkovú esenciu.

Následne pridáme kondenzované mlieko. Všetko dobre vyšľaháme.

Pridáme preosiate kakao. Znovu vyšľaháme, aby bol krém jemný a kompaktný.

 

 

Vo vodnom kúpeli si pripravíme polevu nasledovne. Do nádoby nad paru nasypeme kakao a cukor.

Miešame a postupne pridávame mlieko.

Miešajte kým nezmiznú hrudky a kakaová hmota nebude hladká. Poleva musí byť lesklá a nadýchaná, musí pekne stekať.

Pridáme maslo, vypneme sporák a miešame, kým sa maslo úplne nerozpustí a nesplynie s polevou.

 

Teraz si poskladáme tortu. Prvú vrstvu korpusu natrieme koňakovým sirupom a navrstvíme krém.

Rovnomerne rozotrieme a prikryjeme druhou vrstvou korpusu.

Ten si tiež polejeme koňakovým sirupom a navrstvíme krém.

Poslednú vrstvu polejeme koňakovým sirupom, ale krém na ňu nedávame a natretou vrstvou priklopíme na tortu. Môžeme jemne pritlačiť doskou.

 

 

Krém rozotrieme po bokoch torty a navrch rozotrieme silikónovým štetcom zvyšný koňakový sirup.

Necháme trochu vsiaknuť.

Tortu si dáme na mriežku a celú polejeme polevou.

 

 

Tortu dáme vychladiť a stuhnúť do chladničky a môžeme podávať. Dobrú chuť!

 

Videonávod

 

 

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes