plny-hrniec_transparent_negativ.png

Legendárna torta Napoleon: Upiekla som ju len na Veľkú noc a teraz doma nič iné nepýtajú – pobláznila celú rodinu!

Táto torta je veľmi obľúbená najmä v Rusku, ja ju pečiem už roky a aj v našej rodine sa teší veľkej obľube. Torta je nesmierne chutná a jemná.

Napoleonov koláč doma

Potrebujeme:

400 g maslo

2 ks vajcia celé

150 ml voda vlažná

700 g múka hladká špeciál

štipka soľ

1 PL ocot

3 PL koňak

Plnka:

8 ks žĺtky

1 l mlieko

300 g cukor kryštálový

1 ks cukor vanilkový

200 g maslo

100 g múka hladká

Postup:

tortu a napoleon

Vajcia rozšľaháme vo vode so štipkou soli,octom a koňakom. Na dosku  preosejeme múku,do nej pridám na kocky nakrajané, dobré stuhnuté maslo. Nožíkom v múke rozdrvíme na malinké kúsky a potom rukou rozmrvíme na mrveničku tak, aby v zmesi neboli väčšie kúsky masla.

Do mrveničky-múky urobíme jamku, postupne pridáme vajcia rozšľahané vo vode a vypracujeme cesto.

Cesto ešte na pomúčenej doske vypracujeme na hladko. Zabalíme do mikroténu a odložíme do chladu na 1,5 hodiny.

Potom cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí, z ktorých vyformujeme guľky.

Nastriháme si mastný papier vo veľkosti plechu. Každú guľku vyvaľkáme na doske na priemer plytkého taniera + 1 cm naviac. Cesto preložíme na papier, položíme naň tanier a nožíkom orežeme. Kruh husto popicháme vidličkou, čím hustejšie, tým lepšie, aby sa cesto nevydulo. Presunieme na plech a upečieme. Orezok bude slúžiť na dokončenie torty,ako mrvenička.

Rúru vyhrejeme na 200-220 °C. Doba pečenia závisí od každej rúry. Cesto sa pečie rýchlo,preto je dôležité pečenie sledovať, no vždy je čas si ďalší kúsok cesta za ten čas pripraviť.

Upečené kolieska si ukladáme na seba a orezky do misky. Orezky rozmrvíme.

napoleon tortu doma jednoduchý recept

Plnka: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny tak, aby sa cukor rozpustil. Medzitým dáme zovrieť mlieko s trochou cukru. Do vyšľahaných vajec postupne pridáme preosiatú múku a dobre vyšľaháme. Keď mlieko zovrie, znížime teplotu a za stáleho miešania pomaličky pridávame vyšľahané vajcia s múkou. Uvarím krém. Krém za občasného miešania nechám vychladnúť.

Maslo vyšľaháme mixérom a počas šľahania postupne pridávam krém.

Na každý plat natrieme 3-4 PL krému, rozotrieme a postupne ukladám pláty jeden na druhý. Plnku si rozložím tak,aby mi ostalo aj na potretie celej torty. Natretú tortu odložíme na 2-3 hodinky do chladničky, aby stuhla. Potom ju celú obsypeme omrvinkami. Hotovú tortu nechám odstáť aspoň z večera do rána,aby krásne zmäkla.

 

Najlepšie recepty na dnes