plny-hrniec_transparent_negativ.png

Langošník: Koláč, ktorý chutí ako langoš, ale nemusíte ho vyprážať!

Kto by si počas letnej dovolenky nedoprial obľúbený langoš s kečupom cesnakom a syrom? Táto pochúťka je bezpochyby veľmi chutná, no nie práve najzdravšia. Preto vám prinášame skvelú alternatívu – langošník. Chutný koláčik, ktorý chutí ako vyprážaný langoše, ale pripravíte ho bez vyprážania.

Kto by si počas letnej dovolenky nedoprial obľúbený langoš s kečupom cesnakom a syrom? Táto pochúťka je bezpochyby veľmi chutná, no nie práve najzdravšia. Preto vám prinášame skvelú alternatívu – langošník. Chutný koláčik, ktorý chutí ako vyprážaný langoše, ale pripravíte ho bez vyprážania. Môžete ho upiecť a potom potrieť cesnakom, kečupom alebo posypať syrom. Ja pečieme so smotanou, slaninkou a cibuľkou, langošník chutí celej rodine!

Potrebujeme na 2 langošníky:

1 kg hladkej múky

½ kocky droždia

500 ml vody

4 uvarené a nastrúhané zemiaky

2 lyžičky soli

Na prvý koláč:

Kyslú smotanu

2 vajíčka

Cibuľu

Slaninku

Na druhý koláč:

Olej

cesnak

Na potretie:

Rozšľahané vajce

Postup:

Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme jednotné hladké cesto. Cesto hneď rozdelíme na dve časti. Každé cesto roztiahneme na samostatný vymastený plech, alebo plech vystlaný papierom. Potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180-190 stupňov približne pol hodinku až 40 minút. Koláčiky môžete piecť len tak a po dopečení potrieť olejom, v ktorom sme si rozmiešali 2 strúčiky cesnaku. Tiež môžeme potieť kečupom a posypať syrom. Ja jeden koláč vždy pečiem tak, že cesto potriem kyslou smotanou zmiešanou s dvoma vajíčkami, soľou, korením, natriem na vrch lagošníka a posypem nakrájanou cibuľkou a slaninkou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes