Fantastický dezert z piškótového cesta a tvarohu. Tento koláčik jednoducho nemá chybu!
Potrebujeme:
Na cesto:
4 vajcia
4 lyžice vlažnej vody
150 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
90 g polohrubej múky
90 g solamylu
Kypriaci prášok do pečiva
Náplň:
230 g broskýň, mandariniek alebo nekratiniek
500 g polotučného tvarohu
100- 150 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
Kôra z 1/2 citróna
2 lyžice citrónovej šťavy
Smotana na šľahanie 250 g (40%)
Kyslá smotana 250 g
1 balíček želatínového stužovača za studena (voliteľné)
100 ml kompótovej šťavy, džúsu alebo sirupu
Postup:
Celé vajcia vyšľaháme s vodou do peny cca 1 minútku.
Potom prisypeme oba druhy cukru a vyšľaháme cca 2 minútky, kým nám nevznikne hustá pena.
Múku, solamyl a prášok do pečiva preosejeme cez sitko a do vaječnej hmoty zľahka a po častiach vmiešame stierkou alebo vareškou – ručne, nie šľahačom.
Plech vymastený olejom, vystelieme papierom a aj ten ešte potrieme olejom.
Cesto vylejeme na papier a stierkou uhladíme. Dáme do rúry vyhriatej na 200 ° C a pečieme do ružova cca 15 min.
Hneď po upečení piškótu pocukrujeme, priložíme na ňu čistý papier na pečenie a obrátime. Spodný papier opatrne odstránime a piškótu necháme úplne vychladnúť. A rozrežeme ju vodorvne.
Náplň: tvaroh, kyslú smotanu, cukry, citrón. kôru aj šťavu zmiešame ručne alebo elektricky do hladkej konzistencie. A primiešame aj šťavu z kompótu, džús alebo sirupovú vodu. Tuhú šľahačku opatrne vmiešame e do tvarohovej hmoty a všetko opäť premiešame. Do krému pridáme ovocie. Ak chcete môžete pridať aj stužovač za studena, už som skúšala aj bez neho a krém držal.
Ovocie nakrájame – ak používame kompótované, necháme ho odkvapkať.
Krém natrieme na spodný plát a horným to priklopíme. Necháme minimálne 2 hodiny v chlade stuhnúť. Pocukrujeme, uvaríme si kávičku a poprajeme si dobrú chuť.
zdroj: chefkoch