Ľahučké šľahačkové pečivo: Cesto ako vánok – včera som upiekla z kila múka a neostala ani omrvinka – dnes pečiem zas!

Výborný recept od autorky Cesminaz z portálu Varecha.sk. Vyskúšali sme a rožteky sú naozaj úžasne chutné a lahodné!

Potrebujeme:

1 kg múka hladká

250 g práškový cukor

200 ml smotana na šľahanie

3 dl mlieko (prípadne podľa potreby)

1 dl biely jogurt

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

0,5 dl olej

2 bielky

1 žĺtok

50 g droždie čerstvé

2 bal. van. cukor

1 lyžička soli

Náplň:

Tvaroh, puding, lekvár, džem

Na potretie:

1 ks žĺtok

Na posypanie:

mak

Postup:

V miske najprv premiešame múku, cukor, soľ a vanilkový cukor. Potom pridáme vlažnú smotanu na šľahanie, olej, bielky, žĺtok, jogurt a  kvások (v 1dl mlieka napučané droždie s cukrom). Zvyšné mlieko cca prilievame do cesta postupne a zakaždým dobre vpracujeme. Vypracujeme jemné, polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec ešte pomocou trošky múky cesto krátko vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu nakysnúť.

Kým cesto kysne, pripravíme si náplňe podľa chuti.  Nakysnuté cesto vyklopíme na trošku pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 kusy, ktoré bez miesenia len upravíme do bochníkov. Každý bochník vyvaľkáme na hrúbku cca 6-7 mm a pokrájame na trojuholníky.

Na každý kúsok navrstvíme asi lyžicu náplne a zakrútime jemne do tvaru rožka. Koláče pokladieme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s troškou mlieka a dáme prvý plech už aj do studenej rúry a až potom ju zapneme na 180 °C. Od vtedy ako dosiahne rúra 180 °C pečieme koláče ešte 15 minút – sledujeme, kedže každá rúra pečie inak.

Koláče ešte hneď horúce z rúry potrieme kúskom masla. Sú krásne nakysnuté a ľahučké.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár