plny-hrniec_transparent_negativ.png

Keď budete nabudúce robiť zemiakové placky, pripravte ich takto: FINTA, vďaka ktorej sa nenapijú tuku a budú ešte lahodnejšie!

Zemiakové placky nemusia byť nasiaknuté tukom.

 

 

Stačí už aj to, ak placky vyprážame na poriadne rozohriatom oleji. 

To je prvý krok k tomu, aby neboli príliš mastné. 

 

 

Ak však chcete poznať ešte ďalšie finty, prezradíme vám ich vďaka portálu smakosze v tomto článku.

Stojí za to poznať jednoduché triky, vďaka ktorým bude toto jedlo ešte chutnejšie.

Prečo zemiakové placky absorbujú tuk?

 

 

Najčastejšou príčinou placiek, z ktorých kvapká olej, je príliš skoré vloženie hmoty do panvice.

Použitie nedostatočne rozohriateho tuku spôsobuje, že zemiakové cesto dostatočne rýchlo nestuhne a nasiakne olejom.

 

 

 

Jednoduchý trik, ako zlepšiť chuť pokrmu, bude preto počkať, kým olej dosiahne správnu teplotu.

Aby sme skontrolovali, či dokážeme bez rizika formovať zemiakové placky, oplatí sa naliať malé množstvo cesta.

Ak začne olej hneď bublinkovať a prskať, môžete začať vyprážať.

Ako inak sa dá vyhnúť mastnote pri vyprážaní zemiakových placiek?

 

 

Dôležitá je aj dĺžka vyprážania.

Zemiakové placky sa nemajú vyprážať príliš dlho.

To znamená, že by ste ich nemali pripravovať na príliš slabom ohreve. 

Najlepšie je použiť stredný ohrev, aby nebol plameň ani príliš vysoký, pretože by vám mohli placky zvonku zhorieť a vnútri by boli nedopečené.

 

 

 

Niektoré gazdinky chránia hmotu pred mastnotou aj tým, že do nej nalievajú vysoko odolný alkohol, napríklad vodku.

Množstvo nie je veľké a neovplyvňuje chuť jedla a etanol sa počas prípravy odparuje.

Aj táto taktika stojí za vyskúšanie.

 

 

Po vysmažení zemiakových placiek z nich môžete odstrániť ešte trochu tuku pomocou papierovej utierky.

Vďaka tejto úprave sa pokrm stane oveľa chutnejším.

Finta na zemiakové placky, ktoré nenasiaknu tukom – načila som sa ho ešte za bývalého režimu

Málokto nemá rád strúhané zemiakové placky. Nie je to len lacný nápad na večeru , ale aj chutná voľba, keď je chladnička prázdna.

Recept pozná snáď každý, kto niekedy varil.

 

 

Najväčšou skazou každého receptu na zemiakové placky je však nasiaknutie jedla tukom a chýbajúca chrumkavosť po vyprážaní.

Bohužiaľ, nie každý vie, že ide o jedinú chybu, ktorú už raz pri ich príprave urobil takmer každý.

Mali by ste vedieť, že pridaním JEDNEJ prísady dosiahnete, aby boli placky vo výsledku vždy veľmi chutné a chrumkavé.

 

 

Už jedna polievková lyžica dokáže zázraky.

Aká je tajná ingrediencia, ktorá celé jedlo tak dobre zafixuje?

Je to stará známa majonéza , ktorá sa používa v mnohých receptoch, ale do placiek ju pridáva len málokto.

 

 

Jej pridanie znamená, že vyprážané zemiakové placky toľko nenasiaknu tuk z panvice.

Navyše, len jedna polievková lyžica pridaná do cesta spôsobí , že kôrka bude pri vyprážaní chrumkavá . Vďaka tomuto produktu je problém s príliš mäkkým a tukom nasiaknutým pokrmom minulosťou.

 

 

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

1 stredne veľká cibuľa

3 polievkové lyžice pšeničnej múky

2 polievkové lyžice zemiakovej múky (zemiakového škrobu)

1 vajce

1 polievková lyžica majonézy

soľ

korenie

majoránka

cesnak

olej na vyprážanie

smotana 18%

kôpor na podávanie

Postup:

 

 

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na veľkom strúhadle alebo pomocou kuchynského robota.

Necháme 10 minút pôsobiť.

Po uplynutí tejto doby vypustite prebytočnú vodu z misky.

 

 

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.

Pridáme do misky so zemiakmi.

Múku preosejeme cez sito.

 

 

Pridáme vajce, korenie a lyžicu majonézy.

Všetko dôkladne premiešame, kým sa suroviny nespoja.

Na panvici rozohrejeme tuk.

 

 

Potom na ňu lyžicou porciujeme na ňom tenké palacinky.

Pečieme, kým obe strany placky nie sú hnedé.

 

 

Hotové placky položíme na na tanier vystlaný papierovou utierkou.

Podávame so smotanou a nasekaným kôprom.

FIT placky pečené v rúre nájdete na druhej strane

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes