Lahodné slané croissanty, ktoré si môžete dopriať 7 dní v týždni: Sú také návykové, že si ich budete pripravovať pravidelne!

Vďaka tomuto jednoduchému receptu z youtube sa dozviete tajomstvo výnimočne lahodnej chuti slaných domácich croissantov.

Nepotierajte ich žĺtkom, ani olejom – tajomstvom úspechu je pred pečím ponoriť cesto do tejto jednoduchej zmesi!

Potrebujeme:

7 pohárov múky

1 malá miska mlieka

1 malá miska vody

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 malá miska oleja

2 vajcia

10 g sušeného droždia

1 lyžička soli

200 g sezamu

4 párky

200 g tvrdého syra

15 g medu

Postup:

Do väčšej misky pridáme 2 vajcia a nalejeme olej.

Zmes zamiešame, pridáme vodu, mlieko, droždie a soľ.

Obsah misky opäť dobre premiešame a nasypeme múku. Všetko spolu premiešame rukami, až kým nám nevznikne cesto, ktoré vymiesime dohladka.

Cesto prikryjeme a necháme 2 hodiny kysnúť. 

Potom ho vyberieme z misky a rozvaľkáme natenko do tvaru veľkej pizze.

Nakrájame ho na 12 trojuholníkov. 

Na každý kúsok položíme na kraj vedľa seba na štvrtinu nakrájaný párok a na dlhší kúsok nakrájaný tvrdý syr.

Každý kúsok zrolujeme od kraja smerom do stredu tak, aby nám vznikla rolka.

Do misky si pripravíme med, prilejeme pohár vody a zamiešame – neuveríte, aké budú rožky vo výsledkú chutné vďaka tomuto jednoduchému vylepšeniu.

Ide o fantastický zlepšovák priamo od majstrov pekárov. Hoci ide o slané rožky, vďaka medovému kúpeľu budú božské!

Do rozmiešanej zmesi jednotlivo namočíme každú rolku.

Potom už stačí už len pokryť sezamom, alebo inými semienkami.

Rolky poukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.

Vložíme ho do predhriatej rúry na 180°C a pečieme 25 minút.

Rožky sú neskutočne delikátne a lahodné, odporúčam skúsiť aj verziu s makom.

BONUS

Vyskúšajte aj tento bonusový recept na slané pečivo s tvarohom. Je to tiež dobrota!

Potrebujeme:

200 ml mlieka

1 PL kryštálového cukru

7 g sušeného droždia

1 ČL soli

2 vaječné bielky

70 ml rastlinného oleja

80 g bieleho jogurtu

550 g hladkej múky

60 g rozpusteného masla

Na plnku:

500 g tvarohu

1/2 ČL soli

nasekanú pažítku alebo petržlenovú vňať

Na potretie:

1 vajce s trochou vody

sezam na posypanie

Postup:

Do misky si nalejeme mlieko, pridám cukor a sušené droždie.

Dobre metličkou vyšľaháme, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme aktivovať kvások asi 5 minút. 

Potom pridáme lyžičku soli, vaječné bielky, olej, jogurt a zapracujeme v niekoľkých krokoch múku. 

Nakoniec pridáme ešte rozpustené maslo a vymiesime kompaktné cesto. 

To necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút. 

Cesto potom preložíme na pracovnú dosku a rozrežeme ho na približne rovnaké kúsky, ktoré vygúľame a následne vyvaľkáme na placky. 

Tvaroh si zmiešame v miske s nasekanou vňaťou, jemne osolíme a premiešame.

 

Na každú cestovú placku navrstvíme plnku, zabalíme ju najskôr po bokoch a potom zrolujeme. 

Potrieme vyšľahaným vajíčkom s trochou vody a posypeme sezamom. Pečieme pri 180 °C asi 20 minút. 

Hotovo.

Dobrú chuť!

 

Foto: pisabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Témy:


Pridajte svoj komentár