plny-hrniec_transparent_negativ.png

Lahodné šišky ako od babičky: Vždy keď ich dám na stôl, zmiznú rýchlosťou blesku!

Vynikajúce šišky ako od babičky pre všetkých malých, aj veľkých maškrtníkov.

Príprava je veľmi jednoduchá a keď ich dáte na stôl, o chvíľu bude tanier prázdny.

Krehká a voňavá dobrota, ktorá vás vráti do detstva!

 

 

Postupujte podľa tohto návodu z youtube kanála Domaći Recepti a určite sa podaria.

Šišky podľa tohoto receptu tiež nie sú mastné.

Potrebujeme:

400 ml vlažného mlieka

40 g čerstvého droždia

50 ml rastlinného oleja

1 PL kryštálového cukru

štipku soli

2 vajcia

700 g + 100 g polohrubej múky

+

trochu rumu do cesta

Postup:

Do misy si nalejeme vlažné mlieko.

 

 

Pridáme namrvené droždie, nasypeme kryštálový cukor.

Metličkou všetko spolu premiešame. 

Zapracujeme polovicu múky, olej, štipku soli a vyšľahané vajcia.

Keď sa suroviny spoja, zapracujeme aj druhú polovicu múky. 

Pridáme aj rum (asi jeden štamperlík).

Vďaka tomuto jednoduchému krkou nebudú šišky nasiaknuté olejom.

 

 

Podľa potreby ešte dosypeme múku, aby malo cesto správnu konzistenciu – nesmie byť riedke, ani príliš suché. 

Cesto potom posypeme na vrchu trochou múky, prikryjeme bavlnenou utierkou.

Necháme na teplom mieste nakysnúť asi hodinu. 

 

 

Keď nám cesto pekne nakysne, preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme ho na hrubšiu placku. 

Pomocou pohára vykrajujeme z cesta kruhy a ukladáme vedľa seba na plech.

Potom znovu zakryjeme bavlnenou utierkou.

Necháme podkysnúť ešte aspoň 15 minút. 

 

 

Na panvicu si nalejeme dostatočné množstvo oleja, dobre rozohrejeme a potom doň kladieme nakysnuté kolieska.

Vysmážame z jednej strany dozlatista pod pokrievkou, potom otočíme a vysmažíme aj z druhej strany.

 

 

Nakoniec ešte šišky posypeme práškovým cukrom, prípadne môžeme naplniť džemom alebo inou plnkou podľa chuti.

Dobrú chuť!

 

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes