Vynikajúci tip na prípravu domáceho lístkového cesta: Naplňte ho čím len chcete a užite si lahodnú chuť!

Žiadne chladenie, s cestom môžete pracovať hneď a je vynikajúce!

Vyskúšajte tento recept z domáceho lístkového cesta podľa receptu z youtube a budete nadšení!

Potrebujeme:

100 ml vody

3/4 ČL soli

50 g masla + 125 g masla

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

250 g hladkej múky

1 žĺtok

cukor alebo inú posýpku na posypanie (napríklad mandle, čokoláda a pod.)

Postup:

Do misky s vodou si nasypeme soľ a miešame, kým sa soľ nerozpustí. 

Do druhej misy si dáme zmäknuté maslo, nasypeme múku a spolu dobre vymiešame.

Následne zalejeme slanou vodou. 

Vymiesime hladké cesto, prikryjeme ho bavlnenou utierkou.

Necháme stáť 10 minút. 

Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, ktorý bude mať rozmery približne 30 x 25 x 0,5 cm.

Teraz celý plát cesta potrieme zmäknutým maslom.

Plát preložíme z jednej, aj z druhej strany.

Rozvaľkáme ho na dĺžku 45 cm. 

Oba konce odrežeme, aby boli rovné.

Nakoniec cesto preložíme presne na tretiny. 

Prikryte bavlnenou utierkou a nechajte stáť 10 minút. 

Potom cesto znovu rozvaľkáme na dĺžku 45 cm.

Opäť konce zrežeme. 

Zopakujeme proces a zložíme ho presne tým istým spôsobom na tretiny. 

Teraz cesto rozvaľkáme na dĺžku 60 cm a šírku 15 cm.

Potom ho prerežeme na 3 rovnaké diely. 

Jeden plát potom prekrojíme ešte na 4 rovnaké diely, čiže z 3 plátov cesta vám vyjde 12 kusov. 

Naplníme ich ľubovoľnou plnkou, preložíme na trojuholníky.

Uložíme ich na plech pokrytý papierom na pečenie. 

Potrieme ich vyšľahaným žĺtkom, posypeme cukrom.

Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 210 – 220 °C asi 20 – 30 minút.

Hotovo.

Šatôčky z domáceho lístkového cesta sú pripravené a môžeme ich podávať.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels