Lahodná dusená kapusta: Ideálna k rebierkam alebo bravčovému kolenu, chutí ako od babičky vďaka jednej ingrediencii!

Hľadáte nápad na rýchlu večeru s kyslou kapustou? Čo by ste povedali na 100 rokov starý recept priamo od kuchárok z Grobu?

Ak nemáte veľa času, tak náš jednoduchý recept na úžasnú kapustu, je tou ideálnou voľbou.

 

 

Recept na lahodnú kapustu v tejto úprave si zamilujete.

...

Chuť vašej opekanej kapusty ako od babky poskytne jedna ingrediencia.

Bude to, samozrejme, aromatická a nezameniteľná rasca! 

Rasca sa pridáva do kapusty nie náhodou už roky.

 

 

Spočiatku sa to nerobilo len kvôli jej chuti.

Hlavným dôvodom, prečo sa rasca pridávala do kapusty, boli jej tráviace vlastnosti.

Pripravte si expresné jedlo ako u starej mamy.

 

Potrebujeme:

500 g kyslej kapusty

1 mrkvu

1 PL masla

10 g slaniny

1 PL hladkej múky

bobkový list

soľ

korenie

rascu

Postup:

Kapustu pokrájame na menšie kúsky.

Mrkvu nastrúhame na strednú hrúbku.

 

 

Kapustu s mrkvou v hrnci zalejeme vodou.

Pridáme bobkový list a uvaríme.

Keď kapusta zmäkne, začneme pripravovať zápražku.

 

 

Nakrájanú slaninu opražíme na troche masla, po chvíli pridáme múku.

Keď zápražka začne bublať.

Pridáme ju ku kapuste a dobre premiešame.

 

 

Keď kapustná zmes zhustne, dochutíme ju soľou, korením a rascou.

Podávame s chlebom, mäsom alebo ako samostatné jedlo.

Dusená červená kapusta

 

 

Červená kapusta je plná vitamínov a živín, je to však aj dokonalé príloha k sviatočnému nedeľnému obedu. Ak ju však pripravíte takto, ide o hotové umelecké dielo, ktorému sa len tak niečo nevyrovná!

Potrebujeme:

800 g červenej kapusty

2 lyžičky soli

2 ks cibule

3 lyžice kr. cukru

200 ml hovädzieho vývaru (môže byť aj zeleninový)

Trochu masti (na opraženie cibule)

1-2 lyžičky citrónovej šťavy

Zahustenie:

100 ml vody

2 lyžičky solamylu

½ lyžičku mletého čierneho korenia

Postup:

Kapustu nakrájame a nasolíme. Dobre premiešame a necháme chvíľu odležať.

Cibuľku si opražíme na troche oleja a následne pridáme kryštálový cukor. Za stáleho miešania necháme na plameni, kým cukor neskamramelizuje. Potom do zmesi pridáme kapustu a premiešame. Asi 5 minút dusíme za stáleho miešania. Zalejeme vývarom a necháme dusiť pod pokrievkou domäkka.

Potom pridáme citrónovú šťavu a zahustíme zmesou vody, solamylu a čierneho korenia. Premiešame, necháme ešte pár minút povariť a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay