plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pomarančovú kôru viac nevyhadzujte a pripravte si túto úžasnú pochúťku: A to nie je všetko!

Dnes vám ponúkame skvelý recept zo stránky facedobra na kandizovanú pomarančovú kôru. Je to veľmi chutná a voňavá maškrta a môžete ju pridať aj do koláčov!

Potrebujeme:

3 pomaranče

kyselinu citrónovú

250 ml vody

250 g kryštálového cukru

Postup:

Pomaranče si ošúpte, šupy nakrájajte na tenké prúžky a zalejte vodou.

Povarte ich 5 – 7 minút, potom vodu zlejte a opláchnite šupy pod tečúcou vodou.

Znova nalejte čistú vodu a opäť povarte na ohni.

Zopakujte znovu tento postup, pridajte 1 ČL soli.

Potom ich dobre opláchnite a nechajte stiecť všetku vodu.

Odšťavte si pomarančovú šťavu, dajte ju variť do hrnca a pridajte cukor.

Nechajte ho úplne rozpustiť.

Do tohto sirupu vložte šupy a povarte ich asi 45 – 50 minút, kým sa sirup nezredukuje.

Nakoniec pridajte štipku kyseliny citrónovej.

Po uplynutí tejto doby sceďte všetok sirup a vložte šupy na papier na pečenie.

Nechajte ich do rána usušiť v rúre, alebo ich usušte v sušičke pri 150 °C po dobu asi 15 – 25 minút.

Potom ich obaľte v práškovom cukre, vložte do sklenenej nádoby a odložte na chladné miesto.

Ďalšie nápady, ako šupky využiť

 

Čistiaci prostriedok

Pomarančové šupky obsahujú dostatok éterického oleja, ktorý sa dá využiť ako antibakteriálny čistiaci prostriedok na mnohé spôsoby.

Čistenie mikrovlnnej rúry odteraz nebude problém. Vložte pomarančové šupky do misky a nalejte na ne 300 ml vody. Vložte do mikrovlnnej rúry na maximálne 7 minút, potom ju len jednoducho vytriete papierovými obrúskami.

Zázrak do domácnosti za 1 týždeň

A ak potrebujete univerzálny prostriedok na mastné škvrny, stačí zaliať pomarančové šupky s octom a nechať na týždeň odstáť. Potom len naliať tekutinu do nádoby s rozprašovačom a používať na čistenie domácnosti.

Dokonca aj do umývačky riadu môžete použiť pomarančovú šupku, aby ste predišli tvorbe mydlových škvŕn na kuchynskom riade.

Korenie

Vynikajúce na ochutenie rýb a prevoňanie sladkých dezertov. V takom prípade by sa mali pomarančové šupky ušiť na slnku alebo v rúre a potom nastrúhať na jemnom strúhadle, alebo zomlieť.

K mäsu a najmä k vtákovi bola kôra predpísaná ako kuchár. A ak ste sa ho ešte nepokúsili pridať do horčice, potom tento kulinársky objav čaká iba na vás.

Vôňa do bytu, ktorá vyženie hmyz

Je známe, že čerstvé šupky majú silnú arómu. Nasýtia vzduch užitočnými éterickými olejmi, ktoré odháňajú hmyz. Táto vlastnosť je užitočná v každodennom živote a nebude vás stáť ani cent.

Stačí, ak ovocie spotrebujete a z polovice pomarančovej šupky vytvoríte akúsi misku. Bielu buničinu použijete ako knot a do vnútra nalejte obyčajný olej. Nechajte dobre nasiaknuť a potom len zapáľte.

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes