plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ľadová smršť: V lete žiadne krémeše nerobím, každý chce len túto osviežujúcu bombu!

Výborný koláčik na leto, lepší tip na garden party alebo letnú oslavu nepoznám. Je veľmi svieži a lahodný, vonia po citróne. :-)

Výborný koláčik na leto, lepší tip na garden party alebo letnú oslavu nepoznám. Je veľmi svieži a lahodný, vonia po citróne. :-)

Potrebujeme:

6 bielkov

7 lyžíc cukor kryštálový

7 lyžíc múka polohrubá

2 lyžičky citrónovej kôry

Krém:

7 ks žĺtky

10 lyžíc cukor kryštálový

2 bal. Zlatý klas

1 l mlieko

250 g (alebo Hera) maslo

Šťava a kôra z 1 citróna (ja dávam veľký citrón)

Dokončenie:

400 – 500 ml šľahačka na šľahanie 33%

1 – 2 bal Smetafix

Na zdobenie:

Šľahačka

Postup:

Bielky a cukor kryštál vyšľaháme do hustej peny, postupne po lyžiciach pridávame múku a zľahka premiešame. Nakoniec vmiešame aj citrónovú kôru. Vznikne nám bielkové cesto.

Plech 29 x 39 cm vyložíme papierom na pečenie, cesto rovnomerne rozotrieme a dáme piecť na 180 stupňov 20 minút. Medzitým si pripravíme plnku, krém. Vaječné žĺtky, mlieko 200 ml a puding rozhabarkujeme. Zvyšok mlieka, cukor kryštál dáme do misky a varíme. Keď mlieko zovrie, vlejeme pripravenú zmes uvaríme hladký krém.  Keď máme uvarení vmiešame doň maslo ešte za horúca, aby sa rozpustilo a úplne nakoniec vmiešame aj citrónovú kôru a šťavu (trochu šťavy si môžeme odložiť bokom na pokvapkanie cesta). Dáme vychladnúť.

Na upečený korpus rovnomerne rozotrieme krém. Dáme do chladničky stuhnúť. Nakoniec si pripravíme šľahačku. Vyšľaháme a rovnomerne rozotrieme na krém. Vrch dozdobíme šľahačkou a dáme vychladnúť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: tortekolaci

Najlepšie recepty na dnes