Výborný zákusok na každú príležitosť s vynikajúcou chuťou. Určite skúste.
Potrebujeme:
Na korpus:
- 4 vajcia, veľké
- 3/4 šálky cukru
- 3/4 šálky hladkej múky
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipku soli
Na krém:
- 500 ml mlieka
- 2 vaječné žĺtky
- 1/2 šálky cukru
- 2 x 40 g zlatý klas prášok
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo esencie
- 200 g masla, izbová teplota
Ingrediencie na polevu:
- 200 g masla alebo margarínu
- 1/2 pohára vody
- 1/2 šálky kr. cukru
- 2 šálky sušeného mlieka + 1 polievková lyžica
- 1 1/2 lyžice kakaa
Ďalej:
- 1/2 šálky silnej uvarenej kávy
- balenie okrúhlych sušienok približne 200 g
* 1 šálka má objem 250 ml
Postup:
Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva. Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich so štipkou soli na tuhú penu. Na konci šľahania pridáme cukor a po jednom vmiešame žĺtky. Pomocou drevenej varešky, alebo špachtličky vmiešame po častiach suché prísady. Plech na pečenie s rozmermi 24×24 cm a vystelieme papierom na pečenie. Na plech nalejeme cesto a pečieme pri teplote 170 ° C asi 30-35 minút. Po ochladení prekrojíme na dve časti.
V hrnci si uvaríme 350 ml mlieka spolu s cukrom a vanilkou. Vo zvyšnom mlieku rozpustíme pudingový prášok a rozmiešame žĺtky. Z plameňa zložíme horúce mlieko a pomaly doň vmiešame žĺtkovú zmes. Premiešame a dáme späť na slabý plameň a uvaríme hustý puding. Potom prikryjeme alobalom a necháme vychladnúť. Keď je puding vychladnutý, našľaháme si maslo s cukrom a po lyžiciach všľaháme do pudingu.
Jednu polovicu piškóty vložíme do formy, dobre pokvapkáme kávou a navrstvíme polovicu krému. Prikryjeme druhou časťou korpusu a natrieme zvyšok krému. Do krému zapichujeme sušienky, môžeme ich zľahka namočiť do kávy.
Kým pripravíme polevu, dáme zákusok do chladničky.
Roztopíme maslo alebo margarín, potom pridáme vodu a cukor a premiešame, privedieme do varu. Zložíme z plameňa, vmiešame sušené mlieko a necháme úplne vychladnúť (stále treba miešať). Rozdelíme hotový krém na dve časti, do jednej pridáme preosiate kakao a do druhej ešte lyžicu sušeného mlieka. Rýchlo miešame a nalejte na cesto, pretože rýchlo tuhne. Môžeme striedavo liať biely a tmavý krém.