Lacný zemiakový chlieb našich babičiek – hotový je hneď: Starodávne cesto bez kysnutia, vydrží vám celé sviatky!

Je tisíckrát lepší, ako chlebík z obchodu. Upečte si ho aj tieto Vianoce – ponúkame vám dva dva recepty priamo zo slovenských rodín!

Zemiakový chlebík bez miesenia a bez kysnutia

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky T 650

1 kocka droždia + vlažná voda (žiaden cukor sa nedáva, kvások vám vyjde aj tak, nemusíte sa báť)

2 stredne veľké uvarené zemiaky

3 lyžičky soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Do misy nasypeme preosiatu múku, urobíme v nej jamku, nalejeme 200 ml vlažnej vody a rozdrobíme droždie. Počkáme asi 5 minút, kým vyjde kvások. Pridáme 2 postrúhané uvarené zemiaky, soľ a toľko vlažnej vody, aby bolo bolo cesto vláčne (nie príliš husté). Na miešanie môžeme využiť šľahač s nástavcami na cesto. Miešanie trvá asi 5 minút, netreba hniesť ako klasický chlieb. Cesto prikryjeme a necháme asi 15-20 minút podkysnúť.

Premiesime rukou a môžeme pridať rascu, semienka, alebo iné prísady. Cesto dáme do vymastenej formy a, necháme chvíľku podkysnúť a dáme do rúry.

V rúre vyhriatej na 270 stupňov pečieme 15 minút a potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 1 hodinu.

Vyklopíme, necháme vychladnúť a môžeme krájať. Chlebík skladujeme zabalený do ľanovej utierky, vydrží aj týždeň!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Autor: Evka C.

 

Potrebujeme:

300 ml teplej vody

1 lyžicu octu

1 lyžicu oleja

550 g hladkej múky

2 ks uvarených zemiakov

1/2 kocky droždia

2 lyžičky soli

1 lyžičku celej rasce

Postup:

Do 100 ml teplej vody nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a počkáme asi 10-15 minút, kým narastie kvások. Do väčšej misky nasypeme preosiatu múku, pridáme ostatné prísady (okrem soli) a do stredu urobíme jamku – do jamky nasypeme kvások a uhnetieme hladké, nelepivé cesto – do cesta pridáme aj soľ. Podľa potreby pridáme múku, ak je cesto príliš tekuté.

Zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 1 hodinu kysnúť. Potom prenesieme na pomúčenú podložku a vytvarujeme bochník. Už veľmi nehnetieme, aby cesto ostalo vzdušné a nadýchané. Prenesieme na plech, potrieme slanou vodou a vrch trošku pomúčime. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi 45 minút. Po upečení potierme slanou vodou.

Fantastický chlebík, skoro úplne bez práce. Len zamiešať, dať do rúry a máte fantastický chlebík k obedu, alebo na večeru. Klasika našich prababičiek, ktoré nikdy nemali času na zvyš. My sme ho s manželom žartom nazvali chlebík pre lenivých :-) a u nás sa to veľmi ujalo. :-)

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)